Det här är Julia Caesar
En hårt arbetande och frispråkig humorist med väldigt lite till övers för elaka satkärringar. SvD guidar till den riktiga Julia Caesar.
Julia Caesar (1885–1971), namnet är inte taget för att boosta hennes karriär utan ett arv från hennes soldatsläkt, gjorde sin scendebut runt 1905, först som statist men snabbt i det som kom att bli hennes paradroll: "den arga tanten". Kanske kan man tycka att det är lite sorgligt att hon redan som tonåring tilldelades en sådan stereotyp, å andra sidan medförde det att hon kom att förknippas med en frispråkighet som inte sällan ironiserade över könsmaktsordningen. I monologen "Mannaväldet" går hon humoristiskt och bitskt till angrepp mot patriarkatet på ett sätt som bitvis för tankarna till Lo Kauppis "Vita kränkta män".
Julia Caesars uppväxt är lite som tagen ur en scen ur "Anderssonskans Kalle", en film hon fick sitt genombrott i 1922.
Hon växte upp i samma hus som skådespelaren Gideon Wahlberg och tillsammans satte de redan som barn upp teaterföreställningar på innergården på Östermalm, en stadsdel som på den tiden var långt ifrån lika välbärgad som idag.
Lyssna på Rigmor Ohlssons program i Sveriges radio "Julia Caesar: en älskad satkärring" från 2012.
Julia Caesar hade från början fyra syskon, men bara två överlevde barndomen och engagemanget för samhällets utsatta fanns där hela livet. Och elak var hon aldrig.
"Satkärringar tycker jag inte om, jag vill ha roliga kärringar så att publiken skrattar."