”Akutläkare bör ses som egen specialitet”

Det är inte patienternas fel att de söker sig till akutmottagningar trots att det i efterhand står klart att de kunnat vårdas på annat håll, skriver artikelförfattaren.
Det är inte patienternas fel att de söker sig till akutmottagningar trots att det i efterhand står klart att de kunnat vårdas på annat håll, skriver artikelförfattaren. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det kräver särskild kunskap att snabbt kunna bedöma olika symptom som kan komma från olika organ. Akutsjukvård är en egen specialitet och bör också erkännas som en sådan, skriver läkaren och specialisten Lars Raxell.

Publicerad
Annons

SvD Debatt 1/1 skriver Åke Andrén-Sandberg om bristen på kontinuitet i den svenska sjukvården. Andrén-Sandberg tänker sig att orsaken till den bristande kontinuiteten ligger däri att alltför många människor söker sig till sjukhusens akutmottagningar med ”banala sjukdomar”. Det är inte första gången en sjukhusspecialist påstår detta. Jag har flera gånger stött på specialister som i efterhand (när man vet hur det gått) kunna konstatera att en stor del av de patienter som sökt akut egentligen inte behövt komma till akutmottagningen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons