Krogboom i Stockholm

Stockholm växer som restaurangstad. Under försommaren och hösten har eller ska fler än 20 nya restauranger öppna. En av dem är en finkrog på Kungsholmen med sikte på stjärnor – om hemvändaren Jonas Lundgren lyckas i sitt uppsåt.

Publicerad
Jonas Lundgren är förtegen om restaurangens kommande meny. Den är, liksom bygget, under utveckling.  ”Vi kommer att använda en del speciella tekniker. Inte på molekylärnivå, men jag gillar att dra rätter långt. Det kommer absolut inte bara att vara varm hummersoppa.”

Jonas Lundgren är förtegen om restaurangens kommande meny. Den är, liksom bygget, under utveckling.  ”Vi kommer att använda en del speciella tekniker. Inte på molekylärnivå, men jag gillar att dra rätter långt. Det kommer absolut inte bara att vara varm hummersoppa.”

Foto: MALIN HOELSTAD
China!  Adress: Ringvägen 110.   71/Dragonhouse.se

China! Adress: Ringvägen 110. 71/Dragonhouse.se

Foto: TOMAS ONEBORG
Tv-kocken och 1900-grundaren Niklas Ekstedts andra restaurang i Stockholm. I centrum ska en öppen vedeldad grill stå, enligt baskisk modell, men för menyn säger sig Ekstedt ha hämtat inspiration från Sverige, Frankrike och Asien.

Tv-kocken och 1900-grundaren Niklas Ekstedts andra restaurang i Stockholm. I centrum ska en öppen vedeldad grill stå, enligt baskisk modell, men för menyn säger sig Ekstedt ha hämtat inspiration från Sverige, Frankrike och Asien.

Foto: JUREK HOLZER
Bar Central. Rustikt och smakrikt centraleuropeiskt, enligt en vid definition, från södra Tyskland ner till Slovenien.

Bar Central. Rustikt och smakrikt centraleuropeiskt, enligt en vid definition, från södra Tyskland ner till Slovenien.

Foto: TOMAS ONEBORG
Krasnopolsky. Traditionell husman med modern touch utlovas.

Krasnopolsky. Traditionell husman med modern touch utlovas.

Foto: THERESE JAHNSON
Köttbaren. F12-gruppens kombinerade köttbutik och bar. Kort meny. Dyrast är en argentinsk black angus-oxrygg för 295 kr, billigast pölsa för 85 kr.

Köttbaren. F12-gruppens kombinerade köttbutik och bar. Kort meny. Dyrast är en argentinsk black angus-oxrygg för 295 kr, billigast pölsa för 85 kr.

Foto: MARTIN CEDERBLAD
Jonas Lundgren är förtegen om restaurangens kommande meny. Den är, liksom bygget, under utveckling.  ”Vi kommer att använda en del speciella tekniker. Inte på molekylärnivå, men jag gillar att dra rätter långt. Det kommer absolut inte bara att vara varm hummersoppa.”

Jonas Lundgren är förtegen om restaurangens kommande meny. Den är, liksom bygget, under utveckling.  ”Vi kommer att använda en del speciella tekniker. Inte på molekylärnivå, men jag gillar att dra rätter långt. Det kommer absolut inte bara att vara varm hummersoppa.”

Foto: MALIN HOELSTAD
China!  Adress: Ringvägen 110.   71/Dragonhouse.se

China! Adress: Ringvägen 110. 71/Dragonhouse.se

Foto: TOMAS ONEBORG
Tv-kocken och 1900-grundaren Niklas Ekstedts andra restaurang i Stockholm. I centrum ska en öppen vedeldad grill stå, enligt baskisk modell, men för menyn säger sig Ekstedt ha hämtat inspiration från Sverige, Frankrike och Asien.

Tv-kocken och 1900-grundaren Niklas Ekstedts andra restaurang i Stockholm. I centrum ska en öppen vedeldad grill stå, enligt baskisk modell, men för menyn säger sig Ekstedt ha hämtat inspiration från Sverige, Frankrike och Asien.

Foto: JUREK HOLZER
Gastrologik

Gastrologik

Foto: FREDRIK PETERSSON
Bar Central. Rustikt och smakrikt centraleuropeiskt, enligt en vid definition, från södra Tyskland ner till Slovenien.

Bar Central. Rustikt och smakrikt centraleuropeiskt, enligt en vid definition, från södra Tyskland ner till Slovenien.

Foto: TOMAS ONEBORG
Teaterbrasseriet. Restaurang i bottenplanet av nya storhotellet Scandic grand central.   Hotellet kommer även att arrangera konserter.

Teaterbrasseriet. Restaurang i bottenplanet av nya storhotellet Scandic grand central. Hotellet kommer även att arrangera konserter.

Foto: THERESE JAHNSON
Krasnopolsky. Traditionell husman med modern touch utlovas.

Krasnopolsky. Traditionell husman med modern touch utlovas.

Foto: THERESE JAHNSON
Köttbaren. F12-gruppens kombinerade köttbutik och bar. Kort meny. Dyrast är en argentinsk black angus-oxrygg för 295 kr, billigast pölsa för 85 kr.

Köttbaren. F12-gruppens kombinerade köttbutik och bar. Kort meny. Dyrast är en argentinsk black angus-oxrygg för 295 kr, billigast pölsa för 85 kr.

Foto: MARTIN CEDERBLAD
Annons
Jonas Lundgren är förtegen om restaurangens kommande meny. Den är, liksom bygget, under utveckling.  ”Vi kommer att använda en del speciella tekniker. Inte på molekylärnivå, men jag gillar att dra rätter långt. Det kommer absolut inte bara att vara varm hummersoppa.”

Jonas Lundgren är förtegen om restaurangens kommande meny. Den är, liksom bygget, under utveckling.  ”Vi kommer att använda en del speciella tekniker. Inte på molekylärnivå, men jag gillar att dra rätter långt. Det kommer absolut inte bara att vara varm hummersoppa.”

Foto: MALIN HOELSTAD
China!  Adress: Ringvägen 110.   71/Dragonhouse.se

China! Adress: Ringvägen 110. 71/Dragonhouse.se

Foto: TOMAS ONEBORG
Tv-kocken och 1900-grundaren Niklas Ekstedts andra restaurang i Stockholm. I centrum ska en öppen vedeldad grill stå, enligt baskisk modell, men för menyn säger sig Ekstedt ha hämtat inspiration från Sverige, Frankrike och Asien.

Tv-kocken och 1900-grundaren Niklas Ekstedts andra restaurang i Stockholm. I centrum ska en öppen vedeldad grill stå, enligt baskisk modell, men för menyn säger sig Ekstedt ha hämtat inspiration från Sverige, Frankrike och Asien.

Foto: JUREK HOLZER
Bar Central. Rustikt och smakrikt centraleuropeiskt, enligt en vid definition, från södra Tyskland ner till Slovenien.

Bar Central. Rustikt och smakrikt centraleuropeiskt, enligt en vid definition, från södra Tyskland ner till Slovenien.

Foto: TOMAS ONEBORG
Krasnopolsky. Traditionell husman med modern touch utlovas.

Krasnopolsky. Traditionell husman med modern touch utlovas.

Foto: THERESE JAHNSON
Köttbaren. F12-gruppens kombinerade köttbutik och bar. Kort meny. Dyrast är en argentinsk black angus-oxrygg för 295 kr, billigast pölsa för 85 kr.

Köttbaren. F12-gruppens kombinerade köttbutik och bar. Kort meny. Dyrast är en argentinsk black angus-oxrygg för 295 kr, billigast pölsa för 85 kr.

Foto: MARTIN CEDERBLAD
1/6
Jonas Lundgren är förtegen om restaurangens kommande meny. Den är, liksom bygget, under utveckling.  ”Vi kommer att använda en del speciella tekniker. Inte på molekylärnivå, men jag gillar att dra rätter långt. Det kommer absolut inte bara att vara varm hummersoppa.”

Jonas Lundgren är förtegen om restaurangens kommande meny. Den är, liksom bygget, under utveckling.  ”Vi kommer att använda en del speciella tekniker. Inte på molekylärnivå, men jag gillar att dra rätter långt. Det kommer absolut inte bara att vara varm hummersoppa.”

Foto: MALIN HOELSTAD
2/6
China!  Adress: Ringvägen 110.   71/Dragonhouse.se

China! Adress: Ringvägen 110. 71/Dragonhouse.se

Foto: TOMAS ONEBORG
3/6
Tv-kocken och 1900-grundaren Niklas Ekstedts andra restaurang i Stockholm. I centrum ska en öppen vedeldad grill stå, enligt baskisk modell, men för menyn säger sig Ekstedt ha hämtat inspiration från Sverige, Frankrike och Asien.

Tv-kocken och 1900-grundaren Niklas Ekstedts andra restaurang i Stockholm. I centrum ska en öppen vedeldad grill stå, enligt baskisk modell, men för menyn säger sig Ekstedt ha hämtat inspiration från Sverige, Frankrike och Asien.

Foto: JUREK HOLZER
4/6
Bar Central. Rustikt och smakrikt centraleuropeiskt, enligt en vid definition, från södra Tyskland ner till Slovenien.

Bar Central. Rustikt och smakrikt centraleuropeiskt, enligt en vid definition, från södra Tyskland ner till Slovenien.

Foto: TOMAS ONEBORG
5/6
Krasnopolsky. Traditionell husman med modern touch utlovas.

Krasnopolsky. Traditionell husman med modern touch utlovas.

Foto: THERESE JAHNSON
6/6
Köttbaren. F12-gruppens kombinerade köttbutik och bar. Kort meny. Dyrast är en argentinsk black angus-oxrygg för 295 kr, billigast pölsa för 85 kr.

Köttbaren. F12-gruppens kombinerade köttbutik och bar. Kort meny. Dyrast är en argentinsk black angus-oxrygg för 295 kr, billigast pölsa för 85 kr.

Foto: MARTIN CEDERBLAD

NYKOMLINGAR

–På väggen här ska vi odla örter... Där i hörnet ligger baren, den ska gå som ett L.

Jonas Lundgren visar runt på Jonas, restaurangen som ska öppna i hans namn i november. I den dammiga byggarbetsplats som är projektets nuvarande fas är det svårt att skönja ens de stora dragen som kök och matsalar. Siktet är emellertid inställt på det absoluta toppskiktet.

Jonas Lundgren är 33 år och svensk kockstjärna – 2009 tog han silver i Bocuse d’Or, inofficiellt kock-VM. Uppvuxen i Gamla Enskede, men tidigt utflugen, är han emellertid mer ett namn i branschen än för uteätarna. Den senaste restaurangen han jobbade på i Stockholm var Gondolen; det var som gymnasielärling för över 15 år sedan.

Meriterna utomlands är desto fler, från två- och trestjärniga krogar som Bagatelle i Oslo, Pierre Gagniere i Paris till The French laundry i Napa Valley. Senaste stoppet var The Stamford hotel i Singapore. Att han nu bygger om en före detta bank på Fleminggatan är investeraren Stockholm företagskrogars förtjänst. De hittade lokalen.

–Kungsholmen har varit en blind fläck för mig. Jag har fått läsa på. Men det är ju mycket folk som bor och jobbar här. Många stora företag. Och det är gångavstånd till de stora hotellen. Ändå finns det väldigt lite här jämfört med i andra stadsdelar. Det känns spännande.

Annons
Annons
Jonas Lundgren är förtegen om restaurangens kommande meny. Den är, liksom bygget, under utveckling.  ”Vi kommer att använda en del speciella tekniker. Inte på molekylärnivå, men jag gillar att dra rätter långt. Det kommer absolut inte bara att vara varm hummersoppa.”

Jonas Lundgren är förtegen om restaurangens kommande meny. Den är, liksom bygget, under utveckling.  ”Vi kommer att använda en del speciella tekniker. Inte på molekylärnivå, men jag gillar att dra rätter långt. Det kommer absolut inte bara att vara varm hummersoppa.”

Foto: MALIN HOELSTAD
China!  Adress: Ringvägen 110.   71/Dragonhouse.se

China! Adress: Ringvägen 110. 71/Dragonhouse.se

Foto: TOMAS ONEBORG

Uteätandet i Sverige ligger ännu på en nivå under det europeiska snittet. Men Stockholm växer snabbt som restaurangstad. En expansion som både drivande allianspolitiker och bransch spår ska tillta när restaurangmomsen halveras vid årsskiftet. Sedan försommaren och under hösten räknar SvD Köket till 23 helt nya krogar. Då har vi inte tagit med dem som startat om i ny skepnad.

Nykomlingarna på kroghimlen är en spretig skara. Om än med några urskiljbara tendenser:


Restauranger blir också butiker. Både Köttbaren och Gastrologik driver butik i samma lokal som restaurangen. Även Proviant öppnade helt nyligen en butik dörr i dörr med restaurangen vid Stureparken, där man säljer naturbeteskött, ost, specerier och ekologiska grönsaker.


Bistro- och brasseritrenden fortsätter.


Centraleuropa är på uppgång, med både Bar Central och nya Krasnopolsky.


Kött, kött, kött och asiatiskt är i topp, som vanligt.

Jonas Lundgren är förtegen om restaurangens kommande meny. Den är, liksom bygget, under utveckling.  ”Vi kommer att använda en del speciella tekniker. Inte på molekylärnivå, men jag gillar att dra rätter långt. Det kommer absolut inte bara att vara varm hummersoppa.” Foto: MALIN HOELSTAD

Jonas

Adress: Fleminggatan 39.

Tel/hemsida: Saknas ännu.

Vad: Tvådelad finkrog i regi av Jonas Lundgren, silvermedaljör i Bocuse d’Or 2009, där han siktar på att kombinera skandinaviska råvaror med smaker och intryck från sina år utomlands. Fine dining med ”gastronomiska paket” för 30 gäster, och en dubbelt så stor matsal med bar.

Öppnar: November.

China! Adress: Ringvägen 110. 71/Dragonhouse.se Foto: TOMAS ONEBORG
Annons
Annons
Tv-kocken och 1900-grundaren Niklas Ekstedts andra restaurang i Stockholm. I centrum ska en öppen vedeldad grill stå, enligt baskisk modell, men för menyn säger sig Ekstedt ha hämtat inspiration från Sverige, Frankrike och Asien.

Tv-kocken och 1900-grundaren Niklas Ekstedts andra restaurang i Stockholm. I centrum ska en öppen vedeldad grill stå, enligt baskisk modell, men för menyn säger sig Ekstedt ha hämtat inspiration från Sverige, Frankrike och Asien.

Foto: JUREK HOLZER
Gastrologik

Gastrologik

Foto: FREDRIK PETERSSON

China!

Adress: Ringvägen 110.

Tel/hemsida: 08-668 87 71/Dragonhouse.se

Vad: Dragonhousekrögarnas nya ställe. Genuina kinesiska rätter och en specialbyggd, vedeldad ugn för Pekinganka. Serverar bland annat friterad gristarm, grisfötter med sjögurka och hemlagad månkaka. Varmrätter 140–250 kr.

Har öppet mån–tor 11–22, fre 11–23, lör 12–23, sön 12–21.

Tv-kocken och 1900-grundaren Niklas Ekstedts andra restaurang i Stockholm. I centrum ska en öppen vedeldad grill stå, enligt baskisk modell, men för menyn säger sig Ekstedt ha hämtat inspiration från Sverige, Frankrike och Asien. Foto: JUREK HOLZER

Ekstedt

Adress: Humlegårdsgatan 17.
Tel/hemsida: Saknas ännu.
Vad: Tv-kocken och 1900-grundaren Niklas Ekstedts andra restaurang i Stockholm. I centrum ska en öppen vedeldad grill stå, enligt baskisk modell, men för menyn säger sig Ekstedt ha hämtat inspiration från Sverige, Frankrike och Asien.
Öppnar: Andra veckan i oktober.

Gastrologik Foto: FREDRIK PETERSSON

Gastrologik

Adress: Artillerigatan 14.
Tel/hemsida: Saknas ännu/Gastrologik.se
Vad: Ska servera en mindre och en större meny, som förändras med råvarutillgång. Förutom matsalen ska Gastrologik också rymma en speceributik med möjlighet att köpa i princip allt som används i restaurangen, även bestick och tallrikar.
Öppnar: September/oktober.

Annons
Annons
Bar Central. Rustikt och smakrikt centraleuropeiskt, enligt en vid definition, från södra Tyskland ner till Slovenien.

Bar Central. Rustikt och smakrikt centraleuropeiskt, enligt en vid definition, från södra Tyskland ner till Slovenien.

Foto: TOMAS ONEBORG
Teaterbrasseriet. Restaurang i bottenplanet av nya storhotellet Scandic grand central.   Hotellet kommer även att arrangera konserter.

Teaterbrasseriet. Restaurang i bottenplanet av nya storhotellet Scandic grand central. Hotellet kommer även att arrangera konserter.

Foto: THERESE JAHNSON
Krasnopolsky. Traditionell husman med modern touch utlovas.

Krasnopolsky. Traditionell husman med modern touch utlovas.

Foto: THERESE JAHNSON
Köttbaren. F12-gruppens kombinerade köttbutik och bar. Kort meny. Dyrast är en argentinsk black angus-oxrygg för 295 kr, billigast pölsa för 85 kr.

Köttbaren. F12-gruppens kombinerade köttbutik och bar. Kort meny. Dyrast är en argentinsk black angus-oxrygg för 295 kr, billigast pölsa för 85 kr.

Foto: MARTIN CEDERBLAD
Bar Central. Rustikt och smakrikt centraleuropeiskt, enligt en vid definition, från södra Tyskland ner till Slovenien. Foto: TOMAS ONEBORG

Bar central

Adress: Skånegatan 83.
Tel/hemsida: 08-644 24 20/Barcentral.se
Vad: Rustikt och smakrikt centraleuropeiskt, enligt en vid definition, från södra Tyskland ner till Slovenien. Schweinhaxe, wienerschnitzel, spätzle. Trivsam lokal med möbler utförda i stillsam snickarglädje. Huvudrätter 165–235 kr.

Har öppet mån–sön 17–24.

Teaterbrasseriet. Restaurang i bottenplanet av nya storhotellet Scandic grand central. Hotellet kommer även att arrangera konserter. Foto: THERESE JAHNSON

Teaterbrasseriet

Adress: Kungsgatan 70.

Tel/hemsida: 08-512 520 00/Scandichotels.se

Vad: Restaurang i bottenplanet av nya storhotellet Scandic grand central. Svenska klassiker som biff Rydberg och S.O.S ska finnas på kvällsmenyn men amerikanskt på helgernas bruncher, däremot. Hotellet kommer även att arrangera konserter.

Öppnar: 1 oktober.

Krasnopolsky. Traditionell husman med modern touch utlovas. Foto: THERESE JAHNSON

Krasnopolsky

Adress: Regeringsgatan 88.
Tel/hemsida: 08-21 09 05/Krasnopolsky.se
Vad: Polsk restaurang i två våningar. Traditionell husman med modern touch utlovas. Pirogerna lagas av ena ägarens mor, långkoksgrytan bigos görs med torkade plommon och rödvin. Dessutom bland annat vildsvin, pärlhöna och polsk ostkaka.
Öppnar för lunch nästa vecka.

Köttbaren. F12-gruppens kombinerade köttbutik och bar. Kort meny. Dyrast är en argentinsk black angus-oxrygg för 295 kr, billigast pölsa för 85 kr. Foto: MARTIN CEDERBLAD

Köttbaren

Adress: Tegnérgatan 32.
Tel/hemsida: 08-505 244 26/Kottbaren.se
Vad: F12-gruppens kombinerade köttbutik och bar. Kort meny. Dyrast är en argentinsk black angus-oxrygg för 295 kr, billigast pölsa för 85 kr, det mesta ligger runt 150 kr.
Har öppet för lunch mån–fre 11.15–14, kväll mån–tor 18–01, fre–lör 15–01.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons