Träning och lugn håller cellerna unga

”Jag tränar mer och utövar mindfulness oftare än jag skulle ha gjort om jag inte hade sett tydliga forskningsresultat om hur välgörande det är”, säger forskaren Elizabeth Blackburn som tilldelades Nobelpriset i medicin år 2009.
”Jag tränar mer och utövar mindfulness oftare än jag skulle ha gjort om jag inte hade sett tydliga forskningsresultat om hur välgörande det är”, säger forskaren Elizabeth Blackburn som tilldelades Nobelpriset i medicin år 2009. Foto: Ingvar Karmhed

Hon är en skeptiker som älskar fakta och kräver vetenskapliga bevis innan hon tror på något. Forskaren Elizabeth Blackburn studerar hur stress och trauman påverkar cellernas åldrande: att hon själv utövar mindfulness säger en hel del.

Maria Carling
Publicerad
Annons

Det strålar om Elizabeth Blackburn när hon rör sig bland alla forskare på Stockholmskonferensen om psykoneuroimmunologi, sambanden mellan hjärna och immunförsvar, under några av sommarens vackraste dagar. Hon är djupt engagerad i den tvärvetenskapliga forskning som diskuteras. Det handlar om hur kroppen styr hjärnan när vi blir sjuka (och tvärtom förstås), varför inflammation kan vara en orsak till depression, hur ny kunskap om placebo kan användas i vården och vilka livsstilsfaktorer som kan skydda mot sjukdom och ge en friskare ålderdom.

Elizabeth Blackburn har, som sista talare, just satt punkt för konferensen när vi får en pratstund på en bänk i Hagaparken. Fåglarna sjunger i den ljumma sommarkvällen medan hon berättar hur vi alla, och samhället, kan använda kunskapen om telomererna. Och vad vi kan göra för att dessa skyddande ändar på våra kromosomer ska ”hålla sig långa och fina” så länge som möjligt – vilket ökar våra chanser att få en frisk ålderdom.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons