ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Analys

Therese Larsson:När folket drunknar badar makten i pengar

Samtidigt som folket i Europas krisnationer får se sina löner sänkas och levnadsstandard falla, så finns en grupp som har det precis lika bra som tidigare. Politikerna. För dem gäller inte höjd pensionsålder eller fråntagna förmåner. Tvärtom får de lönetillägg vi andra bara kan drömma om. Vad sägs om en privat frisör? Eller uppemot 50 000 kronor i traktamente?

Therese Larsson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Har du blivit upprörd av att greker, spanjorer och portugiser protesterat mot lönesänkningar, trots att alla vet att staterna måste få ned sina kostnader? Vänd då istället blicken mot ländernas parlament. Där sitter folkvalda som beslutat om sänkta minimilöner och minskade pensioner, samtidigt som de vägrar att tumma på sin egen ersättning.

Titta på Grekland. Där sa parlamentarikerna i höstas nej till sänkta löner, trots att landet står på ruinens brant. Ett ”non” hördes även från Paris där de franska parlamentsledamöterna inte gick med på att sänka sina arvoden med 10 procent, och i Europaparlamentet lyckades ledamöterna förra våren fälla ett förslag som gick ut på att deras löner skulle frysas, och vissa förmåner minskas.

Laddar…