Svidande kritik mot Säpo

Behandlingen av de bägge egyptierna Ahmed Agiza och Mohammed El Zary var olaglig, oacceptabel och förnedrande. Säpo var alldeles för passivt mot CIA och tappade kontrollen på Bromma, menar Chefs-JO Mats Melin. Och utrikesminister Anna Lindh visste att ett amerikanskt plan användes vid transporten, visar JO:s granskning.

Publicerad
Annons

I går blev chefs-JO Mats Mellin klar med sin granskning av det uppmärksammade fallet när två egyptier avvisades i december 2001. De bägge männen misstänktes då för terroristkopplingar och regeringen beslöt att skicka dem tillbaka till Egypten.
Det var mycket bråttom och
säkerhetspolisen Säpo tog hjälp av CIA med transporten. Innan avfärden från Bromma flygplats 18 december behandlades männen illa av amerikansk personal som följde med CIA:s plan. Ahmed Agiza och Mohammed El Zary fick hand- och fotfängsel,
deras kläder klipptes sönder och de fick huvor över ansiktet. Möjligen drogades de och fick blöjor. Slutligen bands de fast inne i planet.

Mats Melin riktar nu ”synnerligen allvarlig kritik” mot Säpo. Det är den skarpaste möjliga formuleringen i JO:s arsenal. Och
felen var många:
• Säpo tappade kontrollen över verkställigheten på Bromma. Därmed fick agenterna från CIA fria händer att behandla egyptierna hur de ville. Att överlämna myndighetsutövning till utländska tjänstemän är olagligt.
• Behandlingen som männen utsattes för kan inte tolereras. Den var förnedrande, inhuman, oacceptabel och olaglig. Under tiden CIA:s personal for fram gjorde tjänstemännen från Säpo ingenting.
– De borde ha ingripit mot amerikanernas sätt att behandla egyptierna. Och om de inte hade fått stopp på dem borde verkställigheten ha avbrutits och egyptierna borde förts tillbaka till
häktet, säger Mats Melin.
• Säpo var genomgående passiva i sin hantering av ärendet. När USA krävde att få genomföra
en säkerhetskontroll av egyptierna tog inte Säpo reda på vad det innebar.
• Säpo hade ingen ansvarig chef ute på Bromma och de tjänstemän från Säpo som fanns där var alldeles för undfallna mot CIA.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons