Guide: 10 heta krogar du inte får missa i Stockholm

Mycket har hänt på Stockholms krogkarta de senaste 12 månaderna. Eater har kartlagt sina tio favoritrestauranger bland nyöppningarna. Såhär beskrivs huvudstadens restauranger för turister. Restaurangerna är listade i geografisk ordning, från norr till syd.

SvD
Publicerad
Annons

1 / 9

Agrikultur

Middag för 615 kronor på Agrikultur. Foto: Tomas Oneborg

Hos Agrikultur står de lokala råvarorna i centrum – svenska mejerivaror och kött från svenska gårdar och den svenska skogen. Det är Filip Fastén, Årets kock 2014, som tillsammans med kollegorna Joel Åhlin och Lina Ahlin Olofsson skapat restaurangen med 24 platser. På den här krogen är inte bara maten i toppklass utan även vinservicen. En neonskylt i fönstret är ett exempel på det tighta konceptet: "Middag 615 kronor – mån-fre.

Roslagsgatan 43, www.agrikultur.se

Annons
Annons

2 / 9

Imouto

Sayan Isaksson står för tre av Sveriges 24 bästa krogar, enligt White Guide. Foto: Bertil Enev åg Ericson/TT

Kökschef Sayan Isakssons senaste tillskott är en sushibar i samma lokal som stjärnkrogen Esperanto. Med bara nio platser kommer gästerna nära kockarna då de förbereder sushin. Bland råvarorna finns hummer från Västkusten, svensk ål, isländsk lax och svensk bläckfisk.

Kungstensgatan 2, Stockholm, www.imouto.se

Annons
Annons

3 / 9

Stockholms Matmarknad

Här kan du både äta och handla mat. Foto: Facebook

Stockholms Matmarknad utnyttjar verkligen sitt centrala läge och skapar ett centrum för mat och dryck – ett sätt att njuta mat som inte bara är god utan gör gott. Eller vad sägs om rawfood-frukost, kallpressad blåbärsjuice eller en klassisk croque monsieur. Till lunch passar något från systerkrogen Sturehof och deras fisk- och skaldjursmeny. Gå sedan runt och handla grönsaker, fisk eller andra delikatesser från marknadsstånden.

Stureplan 2, Stockholm, www.stockholmsmatmarknad.se

Annons
Annons

4 / 9

Bobergs Matsal

Björn Frantzén i köket på Bobergs Matsal. Foto: Tomas Oneborg

Varuhuset Nordiska kompaniet, NK, kan ståta med en flott restaurang. Bobergs Matsal har sina anor från 1915 och när den kända kökschefen Björn Frantzén tog över restaurangen lät han renovera den varsamt. De panelklädda väggarna och kristallkronorna ger rätt inramning till alla affärsluncher som intas här. Frantzén skapade en helt ny meny och här bjuds klassiska svenska maträtter med en twist.

Hamngatan 18-22, Stockholm, www.bobergsmatsal.se

Annons
Annons

5 / 9

Omakase Köttslöjd

En ny meny sätts ihop varje dag på Omakase köttslöjd. Foto: Tomas Oneborg

Det här är stället för köttälskare. Den njutningslystne krögaren Daniel Crespi och hans parhäst Mikael Einarsson sätter dagligen ihop omakasemenyer på 15–20 rätter. Det mesta kommer från deras eget charkuteri. Även om alla rätter innehåller kött finns det inslag av nordiska skaldjur och grönsaker.

Yxsmedsgränd 12, Stockholm, www.omakasekottslojd.se

Annons
Annons

6 / 9

Woodstockholm

Ny meny varje månad på Woodstockholm. Foto: Tomas Oneborg

Det här är en kombination av kvarterskrog, vinbar och butik för designmöbler. Här kan du välja att sitta en stund vid baren eller att äta en intimare middag för två. Kanske passar de stora borden för flera bättre. Menyn ändrar tema varje månad. Menynamn som Stockholms blodbad och Salvador Dali låter kanske knäppt men med tanke på kökets höga kvalitet och den kunniga vinpersonalen tillför de bara extra krydda.

Mosebacke Torg 9, Stockholm, www.woodstockholm.com

Indio Kitchen

Japansk-peruanskt kök på Indio Kitchen. Foto: Tomas Oneborg

Modeorden på stadens restaurangscen stavas ramen, omakase, okonomiyaki... Men det har kommit ytterligare ett – nikkei – en blandning av japanskt och peruanskt kök. På Indio Kitchen finns en meny med vällagad sushi, sashimi, ceviche och enrollados.

Kocksgatan 52, Stockholm, indio.se

Annons
Annons

7 / 9

Vina

Europeiska naturviner på Vina. Foto: Facebook

Att systrarna Lina och Julia Lundström öppnat en vardagsrumsliknande bistro och vinbar med europeiska naturviner på Södermalm är ett tecken i tiden. Det här är det mest trendkänsliga området i Sverige, och i universum om de boende i området får bestämma. Menyn bjuder på internationella och svenska bistrorätter baserade på säsongens råvaror, som smörrebröd, charkuteribrickor, ugnsstekt biff och gravad lax.

Sofiagatan 1, Stockholm, vinaaa.squarespace.com

Annons
Annons

8 / 9

Teatern

På Teatern kan du äta mat från åtta namnkunniga kökschefer. Foto: AMF Fastigheter

Ringens Galleria vid Skanstull är det senaste tillskottet för den som gillar mötesplatser där det serveras toppmat. Teatern erbjuder mat från åtta topplistade kökschefer. Varför inte varmkorv från Magnus Nilsson och Fävikens charkuterifabrik, ramen från Adam Dahlberg och Albin Wessman eller bakverk från konditor Daniel Roos.

Götgatan 132, Stockholm, ringencentrum.se/teatern

Annons
Annons

9 / 9

Food Village

1 700 kvadratmeter mat på Food Village. Foto: Facebook

Nyöppnade Food Village i Hammarby Sjöstad bjuder på saftig sobrassada, svensk coppa, smörstekt kungskrabba ... I den 1 700 kvadratmeter stora lokalen finns förutom restaurang, bar och café varor att köpa med hem: ost, kött, mejerivaror, hemlagade buljonger och bröd.

Gustav Otterberg och Nichlas Bergstedt, båda med en bakgrund på restaurang Ekstedt, vill ge hållbara matupplevelser och jobbar främst med små leverantörer.

Virkesvägen 3C, Stockholm, www.foodvillage.se

The 10 Best New Restaurants in Stockholm, Swedeneater.com
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons