”Cosbytröjan” blir stor konst

Jayson Musson, ”Neptune's Only Daughter”, 2015, merceriserad bomull på duk.
Jayson Musson, ”Neptune's Only Daughter”, 2015, merceriserad bomull på duk. Foto: CF Hill art space

Det är svårt att gå förbi Jayson Mussons verk utan att stanna och titta både två och tre gånger. Nej, det är inte en målning. Jo, det är textil. Gamla tröjor och koftor närmare bestämt.

Clemens Poellinger
Publicerad
Annons

En av de roligaste utställningarna att kika på just nu är ”Mentors” på CF Hill, en uppstickare på Stockholms konstscen som överraskar på nytt. Där har New York-curatorn Rick Herron satt ihop utställningen ”Mentors” där trådar löper mellan etablerade och yngre konstnärer. Flera av de senare tar i detta nu tar avgörande kliv i sina konstkarriärer. I gallerilokalen två trappor upp på Norrlandsgatan presenteras de för första gången i Sverige.

Brooklynkonstnären Jayson Mussons 2,5 meter höga verk ”Neptune´s new daughter” ser på håll ut som en målning, men är gjord av upprepade gamla tröjor. Mer specifikt så kalla ”coogi-sweaters” efter ett australiskt modemärke som producerade stickat i vilda mönster, omåttligt populära i USA på 1980-talet. Inte minst på grund av Bill Cosby, som i sin tv-show hade på sig liknande tröjor - dock mer exklusiva sådana - i ständigt varierande färgställningar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons