Annons

”Att känna sig behövd är en livsnerv”

”Livserfarenhet värderas inte längre lika högt som det borde”, säger Barbro Westerholm (L).
”Livserfarenhet värderas inte längre lika högt som det borde”, säger Barbro Westerholm (L).

Med sina 87 år är hon riksdagens äldsta ledamot – och hon har inga planer på att lämna än.

Barbro Westerholm har hunnit med ett yrkesliv som läkare, forskare, chef och politiker. De senaste åren har hon varit en stark röst mot åldersdiskriminering.

– Att hålla igång och känna sig behövd är en livsnerv. Därför har jag jobbat länge för att människor ska få arbeta så länge de vill och kan, säger hon.

Läkare, professor, generaldirektör för Socialstyrelsen, ordförande för Sveriges Pensionärsförbund, riksdagsledamot för Liberalerna, ledamot i RFSU:s förbundsstyrelse.

Det är bara några av meriterna i Barbro Westerholms cv.

2006 återvände hon till riksdagen, då 73 år gammal. En ålder då man förväntas ha gått i pension – uppfattningen att vi ska sluta jobba när vi fyller 65 är fortfarande stark, trots att hundratusentals svenskar väljer att fortsätta längre än så.

– Jag blev ombedd att komma tillbaka för att driva äldrefrågor, säger Barbro Westerholm.

Många pressas gå i pension vid 65

Närmare bestämt: frågor om seniorers rättigheter i samhället. Inte minst rätten att få stanna kvar i arbetslivet så länge man vill och orkar.

– När människor närmar sig 65-årsdagen känner de ofta en press, från flera olika håll, att sluta jobba. Och jag har själv sett hur människor som tvingats gå i pension har börjat må väldigt dåligt. För att de inte känner sig behövda längre, säger hon.

De flesta kan nog förstå varför. Vi mår bra av känslan att vi gör nytta, det ger mening åt tillvaron. Men även arbetsgivaren har mycket att vinna på att hålla kvar den äldre arbetskraften.

”Många myndigheter har blivit dementa”

Barbro Westerholm har genom åren sett hur ett stort intellektuellt kapital går förlorat när läkare och forskare pensioneras allt för tidigt.

– Livserfarenhet värderas inte längre lika högt som det borde. När jag tog mina första steg i Medicinalstyrelsen fanns kollegor ur alla generationer där. Man kunde fråga folk om allt möjligt. Men nu har många myndigheter blivit som dementa: de mest erfarna har slutat och med dem försvinner minnet av många viktiga insikter, säger Barbro Westerholm och fortsätter:

– Jag tycker att det är givet att som arbetsgivare ta upp frågan med sina äldre anställda: skulle du vilja fortsätta? Vad skulle du vilja göra i så fall? Och satsa på fortbildning, precis som för de yngre anställda.

Så många vill fortsätta jobba

En av tre seniorer vill i dag arbeta längre än till 65. Hälsan och utbildningen har förbättrats och det är ekonomiskt fördelaktigt att jobba längre. Samhället behöver dessutom den arbetskraften för att fortsätta ha råd med de sociala välfärdstjänsterna.

Detta konstaterar Delegationen för senior arbetskraft i betänkandet Äldre har aldrig varit yngre – allt fler kan och vill arbeta längre (SOU 2020:69). Slutsatsen: de äldre generationernas kunskaper och erfarenheter behöver tillvaratas på ett bättre sätt.

– Här har staten en viktig roll tycker jag, att vara ett föredöme. Men alla som jobbar inom HR är också en viktig grupp att nå. Vi behöver få dem att tänka till, vad är det ni egentligen behöver på arbetsplatsen? säger Barbro Westerholm.