Statussymbolen sattes på taket

Hampton Court Palace är trots sina omfattande till- och ombyggnader – fortfarande är ett fascinerande titthål in i 1500-talets överklassliv.
Hampton Court Palace är trots sina omfattande till- och ombyggnader – fortfarande är ett fascinerande titthål in i 1500-talets överklassliv. Foto: John Stephen/TT

Många skorstenar och stora glasrutor blev några av de nya uttrycken för skrytbyggen i England på 1500-talet. Stilen kallas Tudorstil och tog fart efter att kungen tagit över delar av kyrkans egendom.

Publicerad
Dick Harrison.

Dick Harrison.

Foto: TT
Tjolöholms slott i Kungsbacka slutfördes i början av 1900-talet och är inspirerat av 1500-talets Tudorstil.

Tjolöholms slott i Kungsbacka slutfördes i början av 1900-talet och är inspirerat av 1500-talets Tudorstil.

Foto: Mikael Gustafsson/N/TT
Annons

Fråga: När uppkom och vad utmärker Tudorstilen, den specifika arkitekturstil som möter oss i Harry Potter-filmernas interiörer, och som var populär i slutet av 1800-talet även i Sverige, till exempel när man byggde Tjolöholms slott. Var det något som Tudordynastin i England hittade på, eller som råkade sammanfalla tidsmässigt med denna?

Dick Harrison: Ja, därav namnet. Förvisso lär ingen av huset Tudors monarker ha suttit ned vid arkitektbordet och instruerat byggmästare hur de skulle gå tillväga, men stilen blomstrade under deras engelska 1500-tal och har därför kommit att förknippas med dem.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons