Vegetariska recept som skänker glädje

En av veckans färgsprakande rätter.
En av veckans färgsprakande rätter. Foto: Agnes Gällhagen

Släpp alla matnojor och låt i stället maten bli en källa till glädje och välmående. Det budskapet vill vegobloggaren Agnes Gällhagen förmedla såväl i sociala medier som i sin kokbok.

Recept och foto: Agnes Gällhagen.

Publicerad
Smakfull wok.

Smakfull wok.

Foto: Agnes Gällhagen
Veckans soppa.

Veckans soppa.

Foto: Agnes Gällhagen
Enkel, men god pasta för veckans alla dagar.

Enkel, men god pasta för veckans alla dagar.

Foto: Agnes Gällhagen
Lyxig och fräsch måltid.

Lyxig och fräsch måltid.

Foto: Agnes Gällhagen
Efterrätt eller mellanmål, det här receptet är en succé oavsett.

Efterrätt eller mellanmål, det här receptet är en succé oavsett.

Foto: Agnes Gällhagen
Recepten är hämtade ur ”Comfort food – från matnojor till ren njutning” av Agnes Gällhagen. Norstedts.

Recepten är hämtade ur ”Comfort food – från matnojor till ren njutning” av Agnes Gällhagen. Norstedts.

Foto: Agnes Gällhagen
Annons
Smakfull wok.

Smakfull wok.

Foto: Agnes Gällhagen

Thaiwok med srirachatofu och het jordnötssås

Smakfull wok. Foto: Agnes Gällhagen

Recept till 4 portioner.

  • 250 g färsk broccoli
  • 2 spetspaprikor
  • 3 morötter
  • 1/2 purjolök
  • 1 1/2 msk sesamolja
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 180 g risnudlar

Färsk koriander och hackade torrostade jordnötter till servering

Het jordnötssås

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 1/4 dl jordnötssmör
  • 4 msk agavesirap
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 1/3 msk röd currypasta
  • En nypa chiliflakes
  • 3–4 msk tamarisoja
  • 1–2 lime, saften
  • Srirachatofu
  • 4 msk tamarisoja
  • 1 msk lönnsirap
  • 1/2 msk risvinäger
  • 2 tsk sriracha
  • Nymalen svartpeppar
  • 270 g fast naturell tofu
  • 2 msk neutral olja

Så här gör du:

1. Jordnötssås: Finhacka vitlöken. Mixa samman alla ingredienser i en blender eller med stavmixer till en helt slät sås. Börja med lite mindre soja och limesaft, smaka av och tillsätt mer om det behövs. Späd med vatten till önskad konsistens.

2. Tofu: Vispa ihop soja, sirap, vinäger, sriracha och peppar. Tärna tofun och stek den runtom på hög värme i oljan några minuter. Sänk värmen och tillsätt marinaden. Vänd runt och låt marinaden koka in.

Annons
Annons
Veckans soppa.

Veckans soppa.

Foto: Agnes Gällhagen

3. Strimla broccoli, paprika, morötter och purjolök. Woka grönsakerna på hög värme i sesamoljan i en wok tills de fått lite färg men fortfarande är krispiga. Salta och peppra.

4. Koka samtidigt risnudlarna enligt anvisning på förpackningen.

5. Servera nudlar, grönsakswok och tofu i djupa tallrikar. Toppa med generösa mängder jordnötssås, koriander och jordnötter.

Mammas falska fisksoppa

Veckans soppa. Foto: Agnes Gällhagen

Tacosås på burk är en av hemligheterna bakom smaken. Följande recept är avsett för 4 till 6 portioner.

  • 1 gul lök
  • 1/2 fänkålshuvud
  • 3 morötter
  • 250 g broccoli
  • 2 paprikor
  • 2 msk neutral olja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 1/4 liter vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl syrad grädde
  • 1 1/2 dl mediumstark tacosås
  • 1/2–1 msk vit balsamvinäger
  • 1/2 kuvert saffran
  • Eventuellt en nypa chiliflakes
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 1 förpackning cannellini- eller vita bönor, 380 g

Dill och surdegsbröd till servering

Gör så här:

1. Finhacka lök och fänkål, slanta morötterna. Skala broccolistammen och skär stam och buketter i grova bitar. Skär paprikorna i bitar.

2. Fräs lök och fänkål några minuter i oljan i en rymlig kastrull. Tillsätt finhackad vitlök och fräs ytterligare någon minut. Häll på vatten och tillsätt buljongtärning och resterande grönsaker. Koka upp och låt puttra 10 minuter.

3. Skopa upp 3 dl av buljongen och vispa ihop med grädden i en skål vid sidan om. Häll tillbaka det i grytan tillsammans med tacosås, vinäger, saffran, eventuellt chiliflakes samt salt och peppar. Låt puttra i ytterligare 10 minuter.

Annons
Annons
Enkel, men god pasta för veckans alla dagar.

Enkel, men god pasta för veckans alla dagar.

Foto: Agnes Gällhagen
Lyxig och fräsch måltid.

Lyxig och fräsch måltid.

Foto: Agnes Gällhagen

4. Skölj bönorna och vänd ner dem i soppan. Hetta upp, smaka av och servera soppan toppad med dill samt med surdegsbröd.

Edamamepasta med purjolök

Enkel, men god pasta för veckans alla dagar. Foto: Agnes Gällhagen

Recept till 4 portioner smakfull pasta.

  • 20 cm purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 250 g edamamebönor + eventuellt till servering
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1/2 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl sojavispgrädde, 26 procent
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • 1 kruka basilika
  • 1/2–1 citron, saften
  • Tagliatelle
  • Neutral olja
  • Salt och nymalen svartpeppar

Olivolja, riven parmesan och lättrostade sesamfrön till servering

Gör så här:

1. Strimla purjolöken fint och finhacka vitlöken. Fräs 2/3 av purjolöken mjuk och glansig i lite olja. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare någon minut. Rör ner bönor, vatten, buljongtärning och grädde.

2. Sjud 3 minuter och ta av från värmen. Rör ner vinäger och basilikablad (spara några blad till servering) och mixa med stavmixer till önskad konsistens. Smaka av med citronsaft.

3. Koka tagliatellen enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet men spara ca 1 dl. Blanda pastan med såsen i kastrullen. Tillsätt pastavatten till önskad konsistens och hetta upp.

4. Servera genast och toppa med olivolja, parmesan, resterande purjolök, basilika, sesamfrön, nymalen peppar och eventuellt extra edamamebönor.

Spenatcrêpes med halloumi och svamp

Lyxig och fräsch måltid. Foto: Agnes Gällhagen
Annons
Annons
Efterrätt eller mellanmål, det här receptet är en succé oavsett.

Efterrätt eller mellanmål, det här receptet är en succé oavsett.

Foto: Agnes Gällhagen
Recepten är hämtade ur ”Comfort food – från matnojor till ren njutning” av Agnes Gällhagen. Norstedts.

Recepten är hämtade ur ”Comfort food – från matnojor till ren njutning” av Agnes Gällhagen. Norstedts.

Foto: Agnes Gällhagen

Recept till cirka 12 crêpes.

  • 2 ägg
  • 2 dl bovetemjöl
  • 2 dl havremjölk
  • 2 dl vatten
  • 65 g spenat
  • 1/2 kruka basilika
  • 1/2 tsk salt
  • Smör eller neutral olja
  • 200 g halloumi
  • Vitlöksstuvad svamp
  • 400 g skogs/kastanjechampinjoner
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • Neutral olja
  • 250 ml sojagrädde för matlagning
  • 1–2 msk tamarisoja eller japansk soja
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • Muskotnöt
  • Chiliflakes
  • Salt och nymalen svartpeppar

Så här gör du:

1. Mixa samman ägg, bovetemjöl, mjölk, vatten, spenat, basilika och salt i en blender men spara några blad spenat och basilika till servering. Låt vila medan du stuvar svampen.

2. Skiva svampen, finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i oljan tills den är glansig, tillsätt svamp, vitlök och en nypa salt. Fräs tills svampen släppt ifrån sig sin vätska och fått lite stekyta.

3. Tillsätt grädde, soja och vinäger. Sjud någon minut och smaka av med riven muskot, chiliflakes, salt och peppar.

4. Stek tunna crêpes i smör och olja i en liten stekpanna. Skär halloumin i mindre bitar och stek den i olja.

5. Servera spenatcrêpes med svampstuvning, några bitar halloumi samt några spenat- och basilikablad.

Yoghurt med frukt och dadelkaramell

Efterrätt eller mellanmål, det här receptet är en succé oavsett. Foto: Agnes Gällhagen

Ett mellis som lätt förvandlas till efterrätt genom att smaksätta yoghurten med lite honung och vaniljpulver. Recept till 4 portioner.

  • 1 stor mogen mango eller annan frukt eller bär
  • 4 dl naturell havreyoghurt
  • Flingsalt
  • Dadelkaramell
  • 12 mjuka färska dadlar, urkärnade
  • 1 tsk flytande vaniljextrakt eller 1 krm vaniljpulver
  • 1 dl kallt vatten
  • 1 krm fint havssalt

Så här gör du:

1. Dadelkaramell: Mixa alla ingredienser i en kraftfull blender eller med mixerstav till en helt slät sås. Tillsätt mer vatten till önskad konsistens.

2. Skala och skär mangon i lagom stora bitar.

3. Lägg önskad mängd dadelkaramell i fyra glas. Toppa med yoghurt och frukt. Avsluta med lite flingsalt.

Recepten är hämtade ur ”Comfort food – från matnojor till ren njutning” av Agnes Gällhagen. Norstedts. Foto: Agnes Gällhagen
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons