RecensionTeater

De kommer att drunkna i sina mödrars tårarVasst och rappt om hur lätt demokratin slås sönder

Davood Tafvizian, Ester Claesson, Astrid Kakuli, Rita Lemivaara, Robin Keller och Nina Rashid i ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar”.
Davood Tafvizian, Ester Claesson, Astrid Kakuli, Rita Lemivaara, Robin Keller och Nina Rashid i ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar”. Foto: Mats Bäcker

Tänk om ett terrordåd skulle göra vårt land till en fasciststat? Unga Klara iscensätter Johannes Anyurus dystopiska roman till en lite övertydlig men gripande påminnelse om hur illa det kan gå.

Jenny Aschenbrenner
Publicerad
Annons

De som kommer att drunkna i sin mödrars tårar är IS-krigarna, ungarna från Europas förorter som frivilligt reser till Syrien för att kriga för den islamska staten. Men, de är bara en liten del av det ondsinta urverk som leder fram till ett framtida islamofobiskt, rasistiskt Sverige i Johannes Anyurus dystopi – en spottloska bort från det samhälle vi redan lever i och samtidigt skrämmande nära ett Nazityskland.

Farnaz Arbabi har både dramatiserat och regisserat texten och hon har plockat fram det sakliga ur Anyurus lyriska och gåtfulla roman. Gjort den tydlig och till något eget, även om intrigen är densamma, liksom människorna, miljön och den isande kontentan: någon gång ganska snart, i en av de möjliga framtider som vi lägger grunden till nu, kan Sverige se ut så här.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons