Utsikt från stol 12Han stänger dörren till Akademiens kris

Akademiledamöterna Per Wästberg och Jesper Svenbro lämnar Börshuset – och ett journalistuppbåd – efter ett sammanträde med Svenska Akademien hösten 2018.
Akademiledamöterna Per Wästberg och Jesper Svenbro lämnar Börshuset – och ett journalistuppbåd – efter ett sammanträde med Svenska Akademien hösten 2018. Foto: Fredrik Persson/TT

Per Wästberg har hemligstämplat sina anteckningar om Akademiens kris och lämnar den därhän i sin nya bok. Stefan Eklund läser en lustfylld historieskrivning om de föregångare Wästberg har haft på stol nummer 12.

Stefan Eklund
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Nej, något mer om Svenska Akademiens kris i samband med Jean-Claude Arnault-skandalen får vi inte veta genom att läsa Per Wästbergs nya bok ”Utsikt från stol 12”. Han är tydlig med det. Inte för att han inte har skrivit om händelserna, utan för att han har bestämt sig för att hemligstämpla sina anteckningar om ”en kris mer komplex än som någonstans har klart framkommit” och lämnat dem till Akademiens arkiv.

Ändå sipprar en och annan åsikt fram; bland annat om gåtfullheten i Horace Engdahls agerande, så väsensskilt från de kvaliteter han visade upp under tio år som ständig sekreterare, om Arnault, ”ormen”, vars ”sexmissbruk” fick ett paradis (det vill säga Forum) att gå under och om den ömsesidiga övertygelse om ”skuldlöshet” som Arnault och hans hustru Katarina Frostenson visade upp inför de övergrepp av Arnault som bevisats och det läckande av Nobelpristagarnamn som Frostenson anklagats för.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons