Så gjorde Åres invånare för att undvika en flyktingkris

I oktober 2015 genomgick Åre en drastisk förändring. Från att ha varit en homogen ort med cirka 1 500 invånare gjorde beläggningen på det närbelägna asylboendet Continental Inn att invånarantalet ökade med nästan 50 procent. Men den så kallade flyktingkrisen uteblev. Tack vare civilsamhället.

Elisabet Aagård
Publicerad
Annons

På anslagstavlan i pentryt på det som just bytt namn från Integrationsservice till Inflyttarservice i Åre kommun hänger ett citat. ”Vi har ingen kris, vi har bara lite mer att göra på kort tid”. Citatet står chefen för Inflyttarservice, Martin Söderström, för. Han blev uppringd av media, söderöver, som ville veta hur det egentligen gick i lilla Åre, som fått 900 nya kommuninvånare, nästan över en natt. Jo, det gick bra.

Inom loppet av några veckor hade den tidigare homogena demografin i Åre kommun förändrats drastiskt. Till asylboendet Continental Inn, några minuter från Åre by, flyttade 700 asylsökande. Till byn Kall med ett 100-tal invånare, norr om Åre, kom över 200. Hela kommunens invånarantal ökade med nästan 10 procent, Åre by med 50 procent. Åre hade fått känna på det som kom att kallas för flyktingkrisen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons