Så kan arkitekturen bidra till att fylla öde kyrkor

Uterummet Hage, som är beställt av domkyrkan i Lund, består av en mur samt ett skärmtak över ett långt bord invid en blommande äng och är startskottet för en ny stadsdel i Brunnshög utanför Lund.
Uterummet Hage, som är beställt av domkyrkan i Lund, består av en mur samt ett skärmtak över ett långt bord invid en blommande äng och är startskottet för en ny stadsdel i Brunnshög utanför Lund. Foto: Peter Westrup

Vad ska man göra med de allt tommare kyrkorna? Ett sätt att åter göra dem relevanta är att öppna upp kyrkorum för ny användning. Ett sådant projekt – St Paulskyrkan i Stockholm – har nu nominerats till Kasper Salin-priset.

kultur@svd.se: Joanna Zawieja.
Publicerad
Annons

Hur håller vi vårt kulturarv levande, utan att fastna i ett formalistiskt bevarande eller en utarmande exploatering? Vad i det historiska byggnadsarvet är egentligen av vikt?

Frågan berör många av de pågående debatterna kring våra gemensamma rum, och är uppenbarligen för stor för att enkelt besvaras. Desto bättre att den kan gestaltas och undersökas genom faktiska exempel på kulturarvets omläsningar och omdaningar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons