Överdos jod skadligt – se upp för kosttillskott

Vi får i oss tillräckligt med jod genom att välja joderat salt.
Vi får i oss tillräckligt med jod genom att välja joderat salt. Foto: Colourbox

Är berikade livsmedel ett enkelt sätt att förbättra sitt näringsintag eller rör det sig om rena marknads­förings­knep? Här får du råd – och några varningar för när höga doser kan bli skadliga.

Linda Bakkman
Publicerad
Annons

Berikning av livsmedel, det vill säga tillsatser av vitaminer eller mineraler, kan göras för att återställa ett näringsvärde som gått förlorat när livsmedlet lagrats eller processats.

Det kan också göras för att livsmedlet ska få ett likartat näringsvärde som det livsmedel det är tänkt att vara ett alternativ för eller för att nå stora grupper med ett näringsämne av vilket vi riskerar brist. Behöver vi välja den berikade varianten? Här ger jag råd om tre vanliga näringsämnen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons