ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Coronans effekt på nervsystemet utreds

Förhoppningen är att det europeiska projektet kan öppna för ny kunskap och nya behandlingar för att minska långtidseffekterna av covid-19, enligt Umeå universitet. Arkivbild.
Förhoppningen är att det europeiska projektet kan öppna för ny kunskap och nya behandlingar för att minska långtidseffekterna av covid-19, enligt Umeå universitet. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Covid-19 har orsakat tillfälliga och långvariga neurologiska och neuropsykiatriska symtom. Nu ska ett europeiskt forskningsprojekt undersöka hur nervsystemet påverkas av coronaviruset.

TT
Publicerad
Annons

Nedsatt lukt- och smaksinne, försämrad koncentrationsförmåga, minnesproblem och ökad risk att drabbas av stroke. Det är några av de symtom som konstaterats hos personer som insjuknat i covid-19. En del har även drabbats av förändringar i hjärnan, skriver Umeå universitet som leder den svenska delen av projektet.

Syftet är att undersöka vilka typer av hjärnceller som är mottagliga för covid-19, hur skadorna uppstår och vad som gör individer sårbara eller resistenta mot komplikationer.

Laddar…