”Lyxiga smaker till rimligt pris”

Fyra sexpoängare bland veckans viner.
Fyra sexpoängare bland veckans viner. Foto: Alamy

Pingst och mors dag i helgen – och hög tid att fira sommarens antågande med höjda glas. Här är åtta nya och nygamla favoritviner.

Mikael Mölstad
Publicerad
Annons

Puy Chéri Syrah Rosé 2022
85 kr, nr 2209, Frankrike, Languedoc-Roussillon, rosé, friskt & bärigt

Betyg: 5 av 6

Denna sydfranska rosé är ett föredöme tack vare sin prisvärdhet. Kooperativet Foncalieu har med Puy Chéri i många år visat att de kan producera en uppskattad favorit med ambitioner. Här bjuds det mesta av sommarens bär med inslag av färska örter och en avlutande friskhet. Passar till en kycklingsallad eller färskpotatissallad.

La Corte del Pozzo Bardolino 2021
99 kr, nr 2340, Italien, Veneto, rött, mjukt & bärigt

Betyg: 5 av 6

Bardolino-vinerna hade en storhetstid under 1980-talet, men sedan hängde inte kvaliteten med. Idag görs de i samma lätta bärfruktiga stil men med betydligt större elegans och balanserad syra – långt ifrån alla fruktpackade viner med eksmak. Kan säkerligen bli din nya favorit till grillat kött med en rejäl grönsallad till.

Les Fumées Blanches Vin Orange Sauvignon Blanc 2021
120 kr, nr 56309 (BS), Frankrike, orange, friskt & fruktigt

Betyg: 5 av 6

Trenden med orange vin har spritt sig över världen – det vill säga vin på gröna druvor där skalen har fått ligga med en tid i vinet. Trendigt, javisst, men det var så här vinerna gjordes för tusentals år sedan. Här får du ett intstegsvin i den orangea vinvärlden signerat François Lurton: fräscha skaltoner med inslag av örter och torkad frukt.

Annons
Annons

Héritages Côtes du Rhône Blanc Ogier 2022
129 kr, nr 2866, Frankrike, Rhône, vitt, fylligt & smakrikt

Betyg: 5 av 6

Lika mycket som jag gillar ett endruvsvin på till exempel riesling uppskattar jag spännande druvblandningar. Här är ett Rhônevin på hela sex gröna druvor: grenache blanc, clairette, bourboulenc, roussanne, marsanne och viognier. Resultatet? Ett rikt doftspektrum med bra syrlig kryddfrukt och djup eftersmak. Fint till en ugnsbakad fisk.

Crémant d’Alsace Chardonnay
99 kr (375 ml), nr 7520, Frankrike, Alsace, vitt, torrt, mousserande

Betyg: 6 av 6

Vinerna från familjefirman Fernand Engel har blivit Sverigefavoriter. Det kan vi tacka Xavier Baril för – en karismatisk vinmakare som dessutom är svärson i familjen. Deras karaktärsfulla bubbelviner har rönt stor uppskattning. Här finns allt du önskar av äpple- och pärontoner med dofter av brioche och en djup syrlig avslutning. Lyxiga smaker till rimligt pris.

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2022
119 kr, nr 5810, Tyskland, Rheingau, vitt, druvigt & blommigt

Betyg: 6 av 6

Jag slutar aldrig att fascineras av Kloster Eberbachs halvtorra riesling. Kvalitet rakt igenom. Den friska syrliga rieslingfrukten samsas perfekt med mogna äpplen, toner av melon och en mjuk doft av honung. Här är vinet du kyler och serverar till räkorna eller bara som en aperitif i solnedgången.

Chinon Cuisine de ma Mère 2021
139 kr, nr 71529, Frankrike, Loire, rött, fruktigt & smakrikt

Betyg: 6 av 6

Har du inte testat en cabernet franc från Loire är det dags nu. Druvan har gjort ett segertåg bland många vinvänner, i synnerhet i denna naturliga stil med rik mörk frukt, skogsbär, lakritstoner och örtkryddor. Vinnamnet betyder ”min mammas kök” och då är det på sin plats att bjuda på något mer klassiskt till – likt en kalvfilé och rostad färskpotatis.

Studio By Miraval Rosé 2022
149 kr, nr 56007 (BS), Frankrike, Méditerranée, rosé, friskt & bärigt

Betyg: 6 av 6

Bakom denna stiliga rosé står Perrin, en av sydfrankrikes främsta vinfamiljer. Berömda för Châteauneuf-du-Pape-vinet Château de Beaucastel. Här finns också en viss kändisfaktor genom Brad Pitt som deläger Château Miraval. En snygg Provence-rosé med eleganta bäraromer och frisk kryddsyrlighet. En perfekt kompis till en salade niçoise.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons