Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Design

Stjärnarkitekten bygger läskfabrik i klassisk stil

Foto: Pressbilder

Luftiga skyskrapor, lekfulla former och blomstrande terasser – världens stjärnarkitekter laddade om inför 2022 med nya spännande projekt. Här är fem byggnader som sticker ut.

Text: Oskar Hammarkrantz - 4 december 2022
Annons

1 / 5

Lanternen i danska Esbjerg ska byggas helt i trä och designen är en hommage till stadens tradition av båtbyggande. Foto: Pressbild

Lanternen

Esbjerg, Danmark

Norska arkitektkontoret Snøhetta slog igenom internationellt 1989 då man vann tävlingen om det nya biblioteket i Alexandria. Här har man slagit sig samman med danska Werk Arkitekter och visar att man kan bygga spännande och nyskapande, även i det mindre formatet. Den här träbyggnaden i Esbjerg ska fungera som ett kultur- och fritidscenter för allt som handlar om vattennära sporter. Strukturen ska föra tankarna till Esbjergs långa tradition av varv- och båtbyggande. Den lilla, närmast ödmjuka byggnaden, skapar också en fin kontrast till den nya urbana stadsdelen som växer fram precis i närheten.

Annons
Annons

2 / 5

Den stora fotbollsarenan i Xi’an kommer ha både grönskande terasser och en vintåligt tak. Foto: Pressbild

Xi’an International Football Centre

Xi’an, Kina

Irakisk-brittiska stjärnarkitekten Zaha Hadid gick bort 2016, men arkitektbyrån som bär hennes namn fortsätter i hennes fotspår med spektakulära byggnader, ofta karaktäriserade av organiska former. Den här fotbollsarenan i kinesiska Xi’an, med en kapacitet för 60 000 åskådare, kommer att vara en av huvudarenorna under asiatiska mästerskapen 2023. Den öppna fasaden gör arenan lättare och mer välkomnande än de vanliga betongklumparna, dessutom mjukar grönskande terrasser upp intrycket. De svepande formerna på de övre etagen ska ha som uppgift att leda bort hårda vindar.

Annons
Annons

3 / 5

Luftiga skyskrapor ritade av en av arkitektvärldens tungviktare. Foto: Pressbild

DJI Headquarters

Shenzhen, Kina

86-årige Norman Foster kanske inte drar så många pennstreck själv numera, men hans byrå Foster+Partners räknas fortfarande som en av arkitektvärldens riktiga tungviktare. De närmsta åren kommer man att färdigställa bland annat Zayed National Museum i Förenade Arabemiraten och en flygplats i Panama. I Stockholm har firman mer än ett finger med i omdaningen av Slussen, och helt nyligen vann man också tävlingen om nya Centralstationen. Men först ska de här luftiga men ändå maffiga kontorsskraporna för kinesiska drönartillverkaren DJI stå klara i storstaden Shenzhen.

Annons
Annons

4 / 5

Till San Pellegrinos fabrik är arkitekturen lånad från klassiska byggtraditioner. Foto: Pressbild

San Pellegrino Flagship Factory

Bergamo, Italien

Det är lätt att bli hemmablind, men vi stockholmare borde faktiskt vara lite mer stolta över att vi har en egen byggnad signerad arkitekturvärldens största stjärna, Bjarke Ingels. Nämligen Park & 79 på Gärdet. Bland Ingels starkaste avtryck märks hur han har förändrat Manhattans siluett, bland annat genom tetraeder-formade Via 57 West. Under året ska också italienska dryckestillverkaren San Pellegrinos nya fabrik- och besökscenter stå klart. Här har Ingels och hans firma BIG oblygt lånat från klassiska byggtraditioner, med arkader, portiker och valvbågar.

Annons
Annons

5 / 5

Taipeibornas nya kulturcenter är signerat mästerarkitekten Rem Koolhaas. Foto: Pressbild

Taipei Performing Arts Center

Taipei, Taiwan

Holländske arkitekten Rem Koolhaas grundade OMA redan 1975, och sedan dess har hans byrå ritat redan klassiska byggnader som Nederländska ambassaden i Berlin och Seattle Central Library, och inte minst Hagastadens stolthet Norra tornen. Det här spännande kulturcentret i Taipei, som bland annat inrymmer teatrar, ritades och presenterades för första gången redan 2009. Men det är först nu ritningarna och skisserna blir verklighet. En lek med olika geometriska kroppar centrerade runt en glaskub gör byggnaden till en av de mest spännande som öppnas under året.

Annons