8 (nya!) skäl att boka bord i London
Eld, chili och bibeltjocka vinmenyer. Londons kroghöst är laddad med fullträffar. SvD Mat & resor guidar till åtta nya favoriter.
Field by Fortnum
Att titta förbi 315 år gamla matvaruhuset Fortnum & Mason är ett måste för många Londonbesökare. Få kan tävla med deras exklusiva teer, kakor och välpackade picknickkorgar. Men varför inte stanna och äta på plats? På bottenplanets entresolplan ligger numera grönskande Field by Fortnum. Profilen är modernt hållbar: brittiska råvaror från små producenter förvandlas till maträtter på en meny som dagligen byter skepnad. Vid vårt besök stavas det burrata med endiver, spetskål och blodapelsin. Rökt svavelticka med svart tryffel. Makrill med picklad morot. Det är okonstlat och väldigt gott, sällan har vi ätit så färska ingredienser mitt i storstadssmeten. Och heja vinlistans engelska flaskor! Tänk dock på öppettiderna, Field stänger redan klockan 20.
181 Piccadilly, St James’s, fortnumandmason.com/field-restaurant
Carousel Wine Bar
När Carousel låg i Mayfair gjorde man braksuccé med gästkocksevenemang. Varannan vecka reste nya stjärnkockar in vars mat serverades till 28 gäster utmed två långbord. Den karusellen snurrar ännu, men i dag på puttriga Charlotte Street i Fitzrovia där konceptet utvecklats. Man har adderat dryckesprovningar, matlagningskurser, lunchhaket No. 23 och en sagolik kvartersvinbar. Säsongsmässiga snacks och småtallrikar låter enkelt, men i Carousels kök förhöjs de till gastronomiska glansnummer. Vad som på menyn heter ”potatis, picklad lök, het sås” är till exempel en utsökt symfoni av potatis på tre vis parad med sötsyrlig lök och pasilla mixe-chilisås. Vinlistan är koncis och utan felsteg. Klassiskt och nyskapande på samma gång.
19-23 Charlotte Street, Fitzrovia, carousel-london.com
Acme Fire Cult
Det är vanskligt att kalla sig ”mer än bara en restaurang”, särskilt när det följs av: ”det är en kult”. I fallet Acme erkänner vi dock en poäng. För på deras innergård i östra Londons ruffigt chica Dalston känns det som att stiga in i ett tempel tillägnat den öppna eldens matlagningskonst. Med kockarna Andrew Clarke och Daniel Watkins som själasörjare intill röken som bolmar från den enorma grillen på uteserveringen. Acme delar utrymme med 40ft Brewery, och restprodukter från öltillverkningen såsom jäst används flitigt i de skickligt svedda maträtterna. Som i sin tur paras med öl och även sätter grönsaker i strålkastarljuset. Visst lyser makrillen och merguezkorvarna med finmalet fårkött, men det är den svärtade purjolöken i pistageromescosås och squash med fermenterad hummus vi vill återvända för.
2 Abbot St, Abbot St Courtyard, acmefirecult.com
Kol Mezcaleria
När Kol slog upp dörrarna mitt i brinnande pandemi infriade kock Santiago Lastra de uppskruvade förväntningarna. Hans normbrytande mexikanska matlagning på brittiska råvaror är precis så intressant och delikat som ryktet hävdar. Glöm alltså lime och avokado. Tänk i stället tacos med hummer, surdeg och fermenterad plommonsalsa. Eller tamales med majskaka, bipollen och brynt smör. Saknas det klassiska Mexiko är det inte svårare än att smita ner i källaren där en spektakulärt snygg mezcaleria nyligen invigts. Här cirklar allt runt det nordamerikanska landets alkoholhaltiga fluidum. Tequila och mezcal blandas fantasifullt med viltplockade lokala ingredienser. Till det: antojitos, gatumatstilltugg i gourmettolkning à la ceviche på skotsk havskräfta och rabarber.
9 Seymour St, Mayfair, kolrestaurant.com/the-mezcaleria
The Princess Royal
Gastropuben har fyllt 30 år. I takt med att begreppet urvattnats har också många satsningar misslyckats. Men konceptet ambitiös pubmat i avslappnad miljö lever i allra högsta grad, och kroggruppen Cubitt House har en mycket sofistikerad portfolio. Deras senaste tillökning, The Princess Royal, ligger i hjärtat av högt älskade Notting Hill och är kulör, piffig och fullpackad. Hit vallfärdar redan västra Londons glitterati för att äta kock Ben Tishs – hör och häpna! – Medelhavsmat. Lagad på lokala säsongsingredienser, givetvis. Rökta sardeller, vaktelägg och picklad schalottenlök följs av grillad marulk fångad i Dorset på en tallrik av chilismakande borlottibönor i salsa verde. Munkar med citronkräm och saffranssås får också på något vis plats. Så gott är det!
47 Hereford Rd, Notting Hill, cubitthouse.co.uk
TreeHouse@51
Knappt halvårsgamla TreeHouse@51 korsar multikulturella Londons mångsidiga matlagningsinfluenser. Eller: ”en värld full av smaker, framtagen för en nyfiken och global palett” som det heter på menyn. Gästerna är också till stor del influgna från kors och tvärs. Förståeligt, då restaurangen ligger kloss i kloss med Taj Hotels St. James’ Court. Men icke-hotellgäster, se hit! Eleganta TreeHouse@51 har perfekt läge, fin service och var annars äter du rätter som slår ihop Kina med Italien (hoisinanka med rigatoni och parmesan). Marocko med USA (pokébowl full av saffranscouscous och kikärtskompott med ras-el hanout och sumak). Storbritannien med Indien (smördegsinbakad paneer wellington, fish and chips med mintchutney och sötpotatis). Det är genomgående gott – och, på riktigt, olikt allt annat.
51 Buckingham Gate, St James’s, th51.co.uk
Decimo
Det är högst upp i huset det händer. Londonfilialen av hippa hotellet The Standard öppnade förvisso några månader före pandemin, men på de översta våningarna har mat- och dryckesupplevelserna plussats på pö om pö. På tionde samsas numera cocktailbaren Sweeties med Michelinprisade Peter Sanchez-Iglesias påhitt Decimo. Hans spansk-mexikanska småtallrikar serveras bland kaktusar och blodröd dekor. Champagne spetsas med chili. Tortilla fylls med kaviar. Gambas rojas och sötrökig paprika njuts med pardinalinser. Servicen är uppmärksam, housemusiken pulserande. På menyn erbjuds även rabatterad övernattning. Att hamna i horisontellt läge tre våningar ner tar inte många minuter, men det lyxiga ”king of kings”-rummet är så minutiöst retro att det känns som om vi hamnat i 70-talet.
10 Argyle St, King’s Cross, decimo.london
Trivet
Efter att i ett årtionde ha basat över Fat Ducks kök respektive vin är tilliten till kock Jonny Lake och sommelier Isa Bals kulinariska kompetens hög. Med rätta! Deras egen finkrog Trivet är inget annat än en triumf. Att den är gömd på en anspråkslös tvärgata till krogtäta Bermondsey Street känns passande. Ty Trivet bjuder på den slags ljuvliga kokkonst man nästan vill hålla hemlig. I det öppna köket, jämte en varmt ombonad, nordiskt inspirerad matsal, lagas rätter som gång på gång får oss att häpna. Sakekokade nudlar med hummer och honungsmelon spisad med rostad anka! Och vem kunde ana att potatismillefeuille med vit choklad skulle vara årets efterrätt? Den bibeltjocka vinmenyn listar 350 flaskor med fokus på vitikulturens vaggor Georgien, Armenien och Turkiet. Den nya Michelinstjärnan är högst välförtjänt.
36 Snowfields, Bermondsey, trivetrestaurant.co.uk
Missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet SvD Vin & Mat premium där SvD:s vinskribent Linda Pérez varje onsdag delar med sig av de bästa mat- och dryckestipsen, exklusivt för dig som prenumerant.
Du vet väl att SvD:s alla vintips finns samlade i vår Vinbas? Här fyller SvD:s vinexperter dessutom på med nya vintips varje vecka.