”En vanlig kille”

Han gick från ett liv som småstrulig kille som hellre chattade på nätet än pluggade till en terrordom som ekar i hela Europa. Mirsad Bektasevic är som tagen ur Säpos skolexempel på en ung vilsen man som hittar en hemvist i politisk extremism.

Publicerad
Annons

Mirsad Bektasevic föddes 1987 i en bosniakisk familj i Sandzak-regionen i Montenegro i dåvarande Jugoslavien. Han förlorade tidigt sin far i en trafikolycka och 1994 flydde hans mor till Sverige och Kungälv med Mirsad och hans yngre bror. I grundskolan fick han dåliga betyg och han hamnade så småningom i småbrottslighet.

För hans mor hemma i Kungälv har perioden sedan hon fick höra att sonen gripits i Bosnien varit omtumlande. Hon är dock fortfarande säker på att hennes son är oskyldig till den allvarliga anklagelsen:
– Han är bara en vanlig kille, en fin kille. Jag tyckte att det var en bra idé att han skulle åka till Bosnien och hälsa på vår släkt. Han skulle komma bort från att vara deprimerad och vara utan arbete här hemma.
Hon ser åtalet som ett stort misstag. De bevis som den bosniska polisen funnit på platsen tror hon tillhör någon annan person som skyllt allt på hennes son.
– Det är bara ljug allting, allting som de säger om honom i Bosnien. Kassetten som de hittade var någonting dumt bara. Det var någonting som de kanske fått från något annat land och med andra personer som filmat sig.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons