ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Uppfriskande konst på sjukhus

Mäktigt måleri, sparsmakade skulpturer, finstämt fotografi och småcrazy performance visas på Stockholms länsmuseum. Tillsammans ger de en fin glimt ur Sveriges näst största konstsamling, den som varje dag kan ses av besökare, patienter och personal på länets sjukhus.

Clemens Poellinger
Uppdaterad
Publicerad

Ett blickfång som direkt fäster ögat på museets bortre fondvägg är en stor färgstark målning av tyska konstnären Maja Rohwetter, som för något år sedan väckte uppmärksamhet med en utställning på galleri Brändström & Stene. En stadsvy där hennes skruvade och dataspelsliknande bildvärld möter vardagliga Stockholmsinslag som Söderleden och Globen. Väldigt samtida och med ett fantastiskt sug i perspektivet. I vanliga fall kan den ses på Danderyds sjukhus ortopedakut.

Om jag själv tänker landstingskonst ser jag kanske för mitt inre öga ett 40-talsmurrigt litet landskap av en sedan länge bortglömd konstnär i ett väntrum på Eastmaninstitutet. Eller ett grafiskt blad från 70-talet med lekande förortsungar hos optometristen på St:Eriks ögonsjukhus barnavdelning. Men utställningen Sjukt bra konst visar att min bildassociation är fördomsfull.

Laddar…