Analys

Anna-Lena Laurén:Makten i Kiev försöker vinna tid

Anna-Lena Laurén

Demonstranterna i Kiev ger sig inte. President Janukovytj gör undanmanövrar och hoppas på ett underverk. Frågan är hur länge den här situationen kan fortsätta.

Uppdaterad
Publicerad
AP
Foto: AP
Annons

Bankovskaja-gatan är en smal gata i centrala delarna av Ukrainas huvudstad Kiev, högt uppe på krönet av en av stadens många kullar. Några stenkast därifrån ligger Självständighetstorget, Majdan. I ändan av Bankovskaja står presidentpalatset, som i flera dagar har stått omgivet av elitsoldater i full kravallutrustning. Med skölder och batonger står de beredda att stoppa varje försök att storma byggnaden.

President Viktor Janukovytj är inte där. Han har åkt i väg på stats- besök till Kina. På vägen hem är det meningen att han ska göra ett uppehåll i Moskva. Vore Janu- kovytj klok ställde han in Rysslandsbesöket – att träffa den ryska ledningen ser allt annat än bra ut i den rådande situationen. Att presidenten över huvud taget lämnar Kiev är obegripligt. Janukovytj har upprepade gånger visat prov på bristande verklighetsuppfattning då han försöker rida ut stormen genom att gilla läget. Med hundratusentals demonstrerande män- niskor på Majdan är det lika med att stoppa huvudet i sanden.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons