Fredsavtal kan stärka talibaner

Talibanerna i Swatdalen i västra Pakistan har gått med på att förlänga sitt fredsavtal med regeringsstyrkorna. Lugnet sprider sig och flyktingar börjar återvända. Men det är ett lugn som är olycksbådande för utvecklingen i Afghanistan.

Publicerad
Pakistanska trupper patrullerar i Mingora, i Swat Valley.

Pakistanska trupper patrullerar i Mingora, i Swat Valley.

Foto: AP PHOTO/SHERIN ZADA
Annons

Det har ännu inte kommit någon officiell amerikansk kommentar till fredsuppgörelsen, men den går stick i stäv med USA:s tidigare politik. Amerikanerna har varit mycket bestämda med att varken de själva eller dess allierade ska ingå avtal med extrema talibaner, som ofta har direkta kopplingar till terrornätverket al-Qaida.

Risken är uppenbar att talibanerna nu inte bara har en skyddad bas nära gränsen till Afghanistan utan i praktiken en i sammanhanget stor fristat i Swatdalen. Under en shura (rådsmöte) i helgen träffades ledande talibaner för att diskutera framtiden. Sirajuddin Haqqani tog initiativet och bland mötesdeltagarna fanns bland andra Baitullah Mehsud, som lett den väpnade kampen mot de styrande i Pakistan. På rådsmötet bestämdes att alla attacker mot de pakistanska regeringsstyrkorna och lokala politiker ska upphöra, ledarna ska i stället samordna sina styrkor för att bekämpa USA och dess allierade i Afghanistan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons