Studio i konst

Siri Berg kom till New York 1940 med drömmen om att bli konstnär. Hon stannade kvar och i dag är hon representerad på såväl Guggenheim som Moderna museet.

Publicerad
Annons

New York-Soho-Mercer Street. Adressen får det att vattnas i munnen på coola reklamare och rika Wallstreetare. Lägg där till ett loft med öppen planlösning och penthouse (lägenheten högst upp i huset) med utsikt över hustaken och du har det perfekta Manhattanboendet. Ouppnåeligt för de flesta, så även egentligen för Siri Berg, konstnären som bor och jobbar just här. Siri köpte sitt loft 1981 och då var det helt andra tider i Soho. Inte ett Victoria's Secret eller ett H&M så långt ögat nådde. Här låg några konstgallerier som drog ner järngaller för sina fönster på kvällarna, senare än så var gatorna inte säkra att vandra på för ensamma damer.

– När jag klev in genom dörren till det här loftet första gången sa min magkänsla till mig att ”this is it!”, här måste jag bo, berättar Siri Berg på bruten svenska när hon visar runt i sitt loft. Soho var inte ett säkert område på den tiden och jag tänkte för mig själv att ”jösses vad är det jag gör med min familjs sparpengar”?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons