Analytiker varnar för boprisbubbla

Riskerna för ett prisfall på bostäder ökar. Kalkyler från Handelsbanken ­visar att huspriserna kan falla med nära ­ 10 procent om två år. Och Statens bostadskreditnämnd spår prisfall runt hela 20 procent.

Sara L Bränström
Publicerad
Annons

Frågan om vi har en bubbla på bostadsmarknaden är het. I veckan meddelade Riksbanken att den svenska bostadsmarknaden ska granskas för att det kan finnas risker på den. Och när banken beslöt att tidigarelägga den första räntehöjningen fanns bopriserna med som en av många komponenter. Priserna har stigit kraftigt under flera år, utan några stora prisfall. Samtidigt växer hushållens skuldbörda stadigt. Kredittillväxten var 9,3 procent under december.

Detta är något som också oroar en hel del bankekonomer, som menar att så länge räntan hålls kvar på en rekordlåg nivå ökar riskerna för att vi bygger upp skuldberg, som på sikt blir svåra att ta sig ur. Hushållen blir alltmer sårbara och möjligheterna att klara ett högre ränteläge minskar, i takt med att skulderna tilltar. Någonstans finns också en punkt där högt belånade hushåll inte klarar av de framtida räntehöjningarna, vilket kan utlösa ett prisfall på bomarknaden.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons