Heta källor hyser liv på havets botten

Djupt nere i havet gjordes på sjuttiotalet en upptäckt som förvånade forskarvärlden och fick biologer att jubla. Ur svarta skorstenar sprutade hett och mineralrikt vatten och runt dem fanns en mängd okända livsformer. Upptäckten har lett till nya tankar om hur livet på jorden kan ha uppstått.

Publicerad
Annons

Det fanns tecken på att hett vatten strömmade ut i vulkaniska havsområden. När fransk-amerikanska oceanografer 1977 sände ner forskningsfarkosten Alvin utanför Galapagosöarna kom bekräftelsen. De fann inte bara hetvattenkällor utan också stora kolonier av rörmaskar och skaldjur.

De senaste åren har utforskandet av dessa hetvattenkällor intensifierats. Forskarna har funnit att variationer i bottnarnas geologi, kemi och fysiska förhållanden gör varje hetvattenfält unikt. Vissa flöden, ”black smokers”, är mörka eller svarta. Andra, ”white smokers”, spyr ut lösningar med gips och zink.
Oceanograferna har upptäckt nya och mycket större hetvattenutsläpp. Och utanför Papua Nya Guinea fann de en grupp källor som skickar ut mellan ett och två kilo arsenik i havet varje dygn.
De flesta utsläppen sker på många tusen meters djup, men i en isländsk fjord upptäcktes 2004 ett källsystem där de högst belägna finns bara 14 meter under havsytan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons