Män får aldrig vara offer

Mannen får sitt värde genom att skydda en viss ordning, familjen eller fosterlandet. Hans kulturella roll är att offra sig – inte att vara ett offer. Men inför den ögonblickliga faran tycks moralen förlora sin relevans: kaptenen är först i livbåtarna. Det skriver författaren Marcus Priftis.

Marcus Priftis
Publicerad
Annons

En familj på skidsemester i Alperna sitter på en uteservering högt uppe i bergen. Plötsligt lösgör sig en lavin högt där uppe och rullar ner över dalgången, och matgästerna tittar hänfört på spektaklet. Men plötsligt kommer lavinen närmare, den rullar upp mot restaurangen, och panik utbryter. Barnen skriker på pappa. Men vad gör pappan? Han lämnar sin familj i sticket! Han tar sin Iphone och sina skidhandskar och springer skräckslaget för sitt liv – och undkommer just innan allt blir vitt.

Men det är ingen fara. Själva lavinen har stannat innan uteserveringen, det var bara snöröken som nådde fram. Pappa Tomas kan snopet lomma tillbaka till sin övergivna familj. Ingenting har hänt – ändå är allt för evigt förändrat.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons