Elda smart för effektiv värme

Det går att värma kråkorna och det går att värma sig själv. Skillnaden mellan att elda i kakelugn, braskamin och öppen spis är betydlig.

Publicerad
Annons

Brasan i den öppna spisen är en riktig kråkgoding. Du sätter in några vedträn, lågorna flaxar och dansar på yttimret, men avger i bästa fall bara en pust radiell värme i rummet. Det går åt mycket ved och när brasan falnar suger den öppna spisen törstigt i sig rumsluften och spottar ut den genom skorstenen. På morgonen är kråkorna belåtna men rummet kallt och fuktigt igen.
En spiskassett runt 10 000 kronor höjer verkningsgraden ordentligt. Genom att elda veden i en insatslåda blir förbränningstemperaturen högre och även rökgaserna förbränns. Resultatet blir ännu mer värme och mindre vedåtgång. Det går att förstå fenomenet om man ser på luftkonsumtionen.

Medan en öppen spis drar cirka 500 kubikmeter luft i timmen kräver en kassett bara 20-25 kubikmeter luft under samma tid.
En öppen spis har förvisso en hög mysfaktor, men de moderna spiskassetterna ligger inte långt efter. Det går att se brasan riktigt bra genom stora panoramafönster. Den riktigt sparsmakade kan till och med få en braskassett
skräddarsydd efter egen spis och egna önskemål, låt vara att det kostar lite mer.
Annars är gjutjärnskaminerna ett gott alternativ. För den nostalgiske finns fortfarande den klassiskt höga, runda järnkaminen eller den gråtunga fyrkantiga i täljsten, men nytänkandet har fullkomligen exploderat. Idag går det att välja mellan en s-formad italienskt designad Keddykamin eller en konstnärligt utformad gjutjärnsdansös på fyra ben i många färger. Istället för ingen eller en liten igensotad lucka går det att njuta av vackra luckor i olika utformning som det dessutom går att se igenom.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons