Lätt att fastna i enkla spel

Kvinnor spelar mer än män gör. Det är ett faktum i nischen casual-spel – små, enkla spel som man kan spela i bara några minuter. Och en ny rapport visar att det är en speltyp som snabbt växer i popularitet.

Sam Sundberg
Publicerad
Annons

När regissören Steven Spielberg ger sig i kast med att skapa spel tillsammans med Electronic arts kan man med visst fog förvänta sig filmisk action med Hollywoodbudget, ungefär som när Peter Jackson gjorde King Kong-spel tillsammans med Ubisoft. Men det första Spielberg-spel som nu har tillkännagivits är i stället ett samarbete med Electronic arts division för casual-spel. Spelet heter Boom blox och beskrivs som en familjevänlig korsning av Tetris och Jenga.

Casual-spel är enklare spel som är lätta att komma i gång med, och som man får ut något av även om man spelar i bara några minuter. De är billigare än stora tv-spel, och de spelas ofta på webben eller i mobilen. Enligt den färska rapporten Casual games market report 2007 växte casual-marknaden med 20 procent under förra året, till 15 miljarder kronor. Siffrorna är lite luddiga eftersom det är svårt att veta var man ska dra gränsen mellan casual och vanliga spel. Men hur som helst är det mycket pengar på något som de flesta spelare ser som rent tidsfördriv.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons