Charkvaror ökar risken för hjärtsvikt

Den som äter mycket korv, bacon, skinka och andra bearbetade charkvaror löper ökad risk att drabbas av och dö i hjärtsvikt, visar en ny svensk studie. För rent nöt-, fläsk- och lammkött sågs inte denna risk men forskarna uppmanar ändå till återhållsamhet.

Henrik Ennart
Publicerad
Annons

Rött kött - det vill säga främst nöt, fläsk och lammkött - och framförallt charkvaror, det vill säga kött som på något vis har processats, har de senaste åren pekats ut som en riskfaktor för att insjunka i såväl hjärtsjukdomar som vissa cancersjukdomar, inte minst tjock- och ändtarmscancer, och nyligen bröstcancer.

Den bilden förstärks nu genom en stor studie gjord på 37 035 svenska män i åldern 45-79 år. Männen, mestadels hemmahörande i Örebro och Västmanland, rekryterades 1997 och följdes sedan fram till 2010.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons