MP vill slopa SJ:s vinstkrav

Slopa SJ:s vinstkrav och ge bolaget ansvar för den nationella tågtrafiken. Det är några punkter på Miljöpartiets lista för att bringa ordning i den senaste tiden tågkaos. Samtidigt går S-ledaren Mona Sahlin ut och kritiserar kaoset.

Dan Nilsson
Publicerad
Annons

Kaoset i tågrtrafiken beror på år av eftersatt underhåll och avregleringen av trafiken, menar Miljöpartiet. MP:s lösning på järnvägsproblemen är bland annat att avbryta avregleringen och ge SJ huvudansvaret för den nationella tågtrafiken. Kravet på att SJ ska ge vinst till staten ska ersättas med ett klimatmål och krav på att tågtrafiken fungerar och utvecklas. Det är några av de nio punkter för ett fungerande järnvägssystem som MP presenterade i dag.

Andra punkter på listan är att Banverket ska utföra underhållet i egen regi och ta hand om alla stationer, verkstäder och terminaler. MP vill också satsa mer pengar på järnvägar och mindre på motorvägar. Satsningar på höghastighetståg skulle dessutom öka kapaciteten i järnvägsnätet och, enligt MP, göra det mindre känsligt för störningar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons