”Varken Avatar eller The Hurt Locker är bäst”

I natt hålls den 82 Oscarsgalan i ordningen på Kodak theatre i Hollywood. Regissören Kathryn Bigelows krigsskildring är nominerad till nio Oscar, lika många som hennes före detta makes film Avatar. SvD:s filmredaktör Jeanette Gentele håller dock på Precious och An education som bästa film när hon gör årets Oscarsval.

Jeanette Gentele
Publicerad
Annons

I år är hela tio filmer nominerade i denna kategori. Förhandssnacket har handlat mycket om att James Camerons Avatar står mot Kathryn Bigelows Hurt locker. Jag tycker ingen av dem ska vinna. Avatar kan få alla tekniska priser som finns för den märkvärdiga atmosfären på planeten Pandora, där allt flyter och svävar - Cameron är en entusiastisk dykare - men storyn är den gamla vanliga med dumma vita mot goda indianer. Jag har även sett bättre filmer om USA:s krig i Irak än Hurt locker. Låt hellre Precious eller An education vinna.

Av de fem filmer där huvudrollsinnehavaren är nominerade till bästa kvinnliga skådespelare har bara tre ännu visats på svenska biografer. En som ännu inte kommit hit är The blind side i vilken Sandra Bullock är nominerad. Likadant är det med The last station med Helen Mirren. Alltså har vi att välja mellan Meryl Streep (Julie & Julia), Gabourey Sidibe (Precious) och Carey Mulligan (An education). Och då måste jag bara ta den sistnämnda för hennes fnittriga och hudlösa gestaltning av en ung flicka som kastar sig ut i livet med öppna armar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons