För få boenden för flyktingar

Kostnaden för hotell och kursgårdar där flyktingarna från bland annat Syrien ska inhysas beräknas till 1,5 miljarder kronor under 2014 – fyra gånger mer än om Migrationsverkets hyreslägenheter hade räckt till. Samtidigt står tiotusentals lägenheter tomma runt om i landet, visar färsk statistik.

Erik Paulsson Rönnbäck
Publicerad
Annons

Göran Larsson, delägare i kurs- och konferensanläggningen Bergby gård utanför Norrtälje, understryker att flyktingarna som ryms i dem inte blir uppassade som om de bodde på hotell. De måste städa själva och plocka undan sina tallrikar efter måltiderna som serveras i aulan. Migrationsverket betalar 9 125 kronor per person och månad, inklusive frukost lunch och middag.

– Det är mycket som skrivs på nätet, om varför flyktingar ska bo på slott och herrgårdar, men så är det inte. Det skulle lika gärna kunna vara ett statligt bolag som hyrde stugorna för en kickoff med personalen. Det är nog bra att kunna landa här den första tiden, och få tid att tänka och reflektera. Sedan har de säkert tankar och idéer om att komma vidare, säger Göran Larsson.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons