Marknaden har blivit ett monster

Om den så kallade marknaden var en person som dök upp på närmaste vårdcentral skulle det troligen resultera i en remiss till psykiatrin. Det globala kapitalets allt snabbare och våldsammare känslosvängningar gör att gamla ekonomiska samband vänds upp och ner.

Andreas Cervenka
Publicerad
Annons

Att bara sitta framför skärmen och läsa den dagliga strömmen av börstelegram på finansfikonspråk kan vara en nog så dramatisk upplevelse. I måndags sjönk börsen, men även priserna på metaller som koppar och zink, samtidigt som räntorna föll och dollarn förstärktes. Enligt en nyhetsbyrå förklarades detta med ”riskaversion”. Redan dagen därpå var denna räddhågsenhet som bortblåst. Nu var det istället en allmän ”riskaptit” som dominerade pannloberna hos världens handlare. Alltså, uppåt för metaller och aktier, nedåt för dollarn.

Det är som en person som ena dagen sitter och ringer runt för att få tag på duktiga sherpas till en planerad Mount Everest-bestigning utan syrgas, för att nästa dag avstå mjölken i kaffet eftersom den korta promenaden till närmaste Konsum ter sig alldeles för farofylld. Som antingen ser världen som nattsvart och hotande, eller full av möjligheter och äventyr.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons