”Avliva myterna om ny EU-skatt”

De som attackerar skatten på finansiella transaktioner bör också tänka på alternativen. Många medlemsstater börjar nå gränsen för ytterligare åtstramningsåtgärder, skriver Algirdas Šemeta, EU-kommissionär med ansvar för skatter.
De som attackerar skatten på finansiella transaktioner bör också tänka på alternativen. Många medlemsstater börjar nå gränsen för ytterligare åtstramningsåtgärder, skriver Algirdas Šemeta, EU-kommissionär med ansvar för skatter. Foto: Elisa Day/AP

EU-kommissionen förstår den svenska tveksamheten inför en skatt på finansiella transaktioner, men debatten måste baseras på fakta och inte myter. Skatten kan bli en stor inkomstkälla och omfördelar skattebördan, skriver EU-kommissionären Algirdas Šemeta.

Publicerad
Annons

En europeisk skatt på finansiella transaktioner kommer allt närmare. Det råder allt större enighet om många aspekter på Europeiska kommissionens förslag och det finns konstruktiva förslag på hur de intrikata bitarna kan lösas. Samtidigt har det uppstått en folklig uppslutning kring en sådan skatt. Medborgarna inser dess möjliga fördelar: rättvisare fördelning av skattebördan, större finansiell stabilitet och betydande inkomster.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons