Lönegranskning missas av nya DO

Lönekartläggningar som arbetsgivarna är skyldiga att göra har visat sig vara ett effektivt medel mot ojämställda löner. Men sedan Jämo gick upp i DO har myndigheten inte granskat en enda lönekartläggning.

Tove Carlén
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Under åren 2006 till 2008 genomförde Jämställdhetsombudsmannen (Jämo) den största granskningen någonsin av hur väl arbetsgivare följer lagens bestämmelser om lönekartläggning. I den så kallade Miljongranskningen ingick 568 arbetsgivare med sammanlagt 750000 anställda. Men sedan dess har inte en enda lönekartläggning granskats av Diskrimineringsombudsmannen (DO). Ett skäl är att förra DO, Katri Linna, hade en medveten strategi som gick ut på att arbetsmarknadens parter själva, med stöttning från DO, skulle ansvara för de aktiva åtgärderna där lönekartläggning ingår som en del. Det förklarar Håkan Sandesjö som är tillförordnad DO.

– Det andra skälet är att vi har prioriterat ärendehanteringen. Det beror på att vi fick kritik för att vi hade höga ärendebalanser. Nu börjar vi se resultatet av den prioriteringen, säger han.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons