ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

OsynligVad försöker Paul Auster säga?

MYSTERIUM. Precis som det brukar vara i en roman av Paul Auster finns det många nivåer och mysterier i ”Osynlig”. Det är flyhänt och rafflande, men efter sträckläsningen känner recensenten Eva Johansson en tomhet.

Eva Johansson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

I en tid när bokmarknaden fullkomligt översvämmas av spänningslitteratur kan det kanske förefalla märkligt att önska sig en renodlad thriller av Paul Auster. Men jag tror att han har de rätta förutsättningarna om han bara vågade släppa lite på pretentionerna. Hans nya bok, ”Osynlig”, uppfyller måhända inte kriterierna för en regelrätt spänningsroman, men är i långa stycken lika rafflande som en thriller, med en intrig som rymmer mord, spionage och tabubelagd sexualitet.

Det hela tar sin början i New York våren 1967. Den unge litteraturstudenten Adam Walker stöter under en fest ihop med Rupert Born, en karismatisk, hetlevrad och gåtfull gästprofessor i statskunskap – som kanske dessutom arbetar som hemlig agent. Adam blir raskt utlovad ett lukrativt jobb som tidskriftsredaktör och inleder ett intensivt men kortlivat förhållande med den nyfunne mecenatens attraktiva älskarinna.

Laddar…