Flyget ger Gaddafi trumf

Libyskt flyg angrep igår både bostadshus och oppositionella styrkor i staden Ras Lanuf där de hårdaste striderna rasade. Överste Gaddafis bästa vapen är herraväldet i luften. Den fördelen kommer han att kunna behålla åtminstone de närmaste veckorna. Upprättandet av en flygfri zon är komplicerat både diplomatiskt och militärt.

Uppdaterad
Publicerad
Stridande för de oppositionella styrkorna hukar underGaddafis allt intensivare flygattacker mot staden Ras Lanuf.

Stridande för de oppositionella styrkorna hukar underGaddafis allt intensivare flygattacker mot staden Ras Lanuf.

Foto: REUTERS
Annons

Den viktigaste frontlinjen går i den lilla kuststaden Ras Lanuf, beläget cirka 400 km väster om Benghazi och 600 km öster om Tripoli. Oppositionen - som redan har bildat en provisorisk ledning i Benghazi och har kontroll över hela östra landsdelen - trycker på västerut med målsättning att först ta Gaddafis hemstad Sirte och sedan påbörja marschen mot Tripoli. Gaddafis styrkor försvarar sig hårdnackat och vill till varje pris undvika en psykologiskt viktig förlust av Sirte.

I den här kampen har överste Gaddafi i allt högre omfattning börjat använda flyg och attackhelikoptrar, vilka oppositionens styrkor inte har några vapen att försvara sig mot. Den senaste veckans internationella diskussioner har därför kretsat kring skapandet av en flygförbudszon, där utländska övervakningsplan i samarbete med attackplan, ska hålla Gaddafis flyg kvar på marken. Ett förslag som även har framförts officiellt av flera arabländer.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons