Brittiska specialstyrkor på marken i Libyen

Enligt The Telegraph finns brittiska soldater ur specialstyrkan SAS på marken i Libyen. De utgör spjutspetsen i jakten på Muammar Gaddafi.

Gustav Sjöholm
Publicerad
Annons
Flygspaningsbild Gaddafis högkvarter i Tripoli Libyen. Bilden kommer från det svenska flygförbandet FL02 som ingår i den NATO ledda insatsen Unified Protector. Foto: FÖRSVARSMAKTEN

Enligt tidningen har soldater från Special air service, SAS, satts in i Libyen på order av premiärminister David Cameron.

Tidningen hänvisar också till källor inom försvarsmakten som säger att soldaterna funnits på marken i flera veckor, och haft en nyckelroll i att samordna anfallet mot Tripoli.

Soldaterna har inte uppträtt i uniform, utan var enligt tidningen utklädda till civila och burit samma vapen som rebellerna.

Efter att rebellerna nu tagit kontroll över majoriteten av Tripoli, har soldaternas huvuduppdrag blivit att hitta Muammar Gaddafi, skriver Telegraph.

Samtidigt fortsätter striderna i Tripoli, efter att Gaddafi uppmanat sina anhängare att kämpa till döden.

Enligt brittiska the Guardian använde Gadaffitrogna raketer, granatkastare och prickskyttar för att hindra rebellerna att säkra staden. Bland annat sades prickskyttar finnas gömda i ett zoo i närheten av Gaddafis högkvarter Bab al-Aziziya, där rebeller firade under onsdagen.

Nato rapporterade under onsdagen att de fortsätter att utföra anfall från luften. Dagen innan förstördes två millitära lastbilar, två bepansrade fordon, tre robotbaserade luftvärnssystem och en radar utanför Tripoli genom flyganfall. Även mål i området kring städerna Ras Lanuf och Zuwarah rapporterades ha träffats.

Under en presskonferens på onsdagen klargjorde Nato också att man inte kommer att landsätta trupper i Libyen för att hjälpa rebellerna att upprätta lag och ordning. Om någon organisation kommer att göra det är det FN, ska Nato ha sagt enligt The Guardian.

– Det är ett typiskt uppdrag för de ”blå hjälmarna”, sa en talesperson enligt tidningen.

Den svenska Gripen-planen flyger vidare i den NATO-ledda insatsen Unified Protector. Man försöker bland annat ha koll på Gaddafiregimens vapen och trupprörelser. Svenskarna flyger två pass per dag, tolkar spaningsbilder och överlämnar dem till Natostaben.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons