Niklas Wiklund:Svenskt civilförsvar noggrant nedmonterat

Niklas Wiklund
Militärer på internationell utbildning på Almnäs i Södertälje. Här pågår övningar med gasmask. Sverige hade till fram för några år sedan drygt sju miljoner gasmasker som skulle delas ut till befolkningen i händelse av krig.
Militärer på internationell utbildning på Almnäs i Södertälje. Här pågår övningar med gasmask. Sverige hade till fram för några år sedan drygt sju miljoner gasmasker som skulle delas ut till befolkningen i händelse av krig. Foto: Roger Vikström/TT
Publicerad
Annons

Det är inte bara det militära försvaret som debatteras flitigt numera. Även civilförsvarsfrågan har väckts till liv igen, vilket är bra. Ett fungerande civilförsvar är en avgörande förutsättning för att samhället ska kunna fortsätta fungera även under svåra påfrestningar. Civilförsvaret är också en förutsättning för att det militära försvaret ska fungera under en längre tid. Att säkerställa tillgång till drivmedel, elförsörjning, vatten och livsmedel är kanske det allra viktigaste. Men i likhet med det militära försvaret så har staten noggrant monterat ner stora delar av det system vi en gång hade för att hantera just detta. Bland annat är alla livsmedelslager numera avvecklade, och vi lever efter principen ”just in time” då företag betraktar lager som en belastning.

En faktor som ofta glöms bort i sammanhanget är det livsavgörande kravet på ren luft. I händelse av ett angrepp mot vårt land under kalla kriget så förberedde vi oss för att en motståndare skulle kunna använda sig av såväl nukleära som kemiska vapen. Därför beslutade riksdagen 1982 att anskaffa skyddsmasker till hela befolkningen som utplacerades i förråd över hela landet. Det anskaffades också särskilda huvor för barn och väskor med andningsfilter att lägga spädbarn i.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons