Mer fåfänga på gång

Nu är det männens tur att klä, smycka och sminka sig. Hiphopstjärnornas bling-bling och homovärlden har banat väg för en ny attityd och öppenhet för ett flärdfullt manligt mode. I Paris öppnar i dag en utställning där influenserna från 1700-talet blir tydliga.

Susanna Strömquist
Publicerad
Annons

Broderier, spetsar, smink och smycken. Det fanns en tid när modepynt var lika rätt för herrar som för damer.
Men det var ett tag sedan. Senast manlig fåfänga dominerade modet var egentligen när Solkungen höll hov på Versailles och Gustav III roade sig på Drottningholm i pudrade peruker, tunga parfymer, höga klackar, lyxiga brokader och snitsiga skärningar.
Sedan kom franska revolutionen med en ny livsstil och ett helt nytt mode. Den nya mörka kostymen fick som bekant ett gigantiskt genomslag. Det dröjde faktiskt ända fram till 1960-talet innan modeskapare som Pierre Cardin och André Courrege kom sig för att utmana den strikta looken, som fortfarande till stor del dominerar i dag: Kostym på jobbet, jeans eller chinos till vardags.
Men nu händer det saker.

Flärden är på gång i herrmodet. Inte i form av rouge och rosetter à la 1700-tal, och kanske ännu inte i din egen garderob. Men möjligheterna börjar yppa sig för den som vill. Och det har visat sig att det är rätt många män som vill ganska mycket med sin egen image just nu. Det shoppas, hudvårdas och pyntas friskt. Och utbudet av modemärken, butiker, skönhetsprodukter och smycken för män ökar snabbt.
– Det är en helt ny attityd som växer fram, säger Pamela Golbin på Musée de la Mode i Paris som just har haft anledning att göra en djupanalys av flärdens upp- och nedgångar i herrmodet genom tiderna.
I dag öppnar hon portarna till L‘Homme Paré, en utställning om herrmode. Och inte om vilket herrmode som helst, utan om det allra mest spektakulära, från 1700-talets extravaganta härligheter till Pierre Cardins banbrytande space age-overaller från 60-talet, Jean-Paul Gaultiers 80-talskjolar, Walter Van Beirendoncks scifi-fantasier från 90-talet och Comme des Garçons kostym täckt av Rolling Stones-loggor från kommande vårs kollektion.
– Tiden är mogen för män att ta ut svängarna mer. Se bara på utbudet av designerkläder. Det var dubbelt så många visningar under herrmodeveckan i Paris den här säsongen som för fem år sedan, säger Pamela Golbin.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons