Kultur på tvären

Att ränderna aldrig går ur är bekant. Men att somliga ränder är goda medan andra är onda reflekterar vi inte så ofta över. Eller att vissa är eleganta medan andra uppfattas som vulgära. I sommar uppmärksammas randen på Röhsska museet och på marinmuseet i Paris. K tar upp tråden och letar efter randens plats i vår kulturhistoria.

Sara Kristoffersson
Publicerad
Annons

Ränder har inte alltid varit på modet, tvärtom. Genom tiderna har de haft både nedsättande och uppvärderande betydelser – men hur vi uppfattar ränder varierar beroende på tid och plats. Det är helt enkelt sammanhanget som skapar betydelsen – rändernas historia är med andra ord ett utmärkt exempel på att en och samma form kan stå för helt olika saker.

Sämst rykte hade mönstret på medeltiden då det förknippades med utfrysta och fördömda individer. I flera sydeuropeiska städer tvingades prostituerade och narrar bära randiga plagg för att inte förväxlas med vanliga hederliga medborgare. Dessutom brukade djävulen skildras med hjälp av attribut som behornat huvud och en randig, fläckig hud.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons