”Bubbelbarnens” stora hopp
I veckan kom en som det kan förefalla viktig rapport om att åtta av tio svårt sjuka barn med en dödlig immunbristsjukdom levt till synes helt friska i fyra år. Några lyckligt lottade ”bubbelbarn” hade besegrat sin dödsdom tack vare att de fått en ny gen i sina blodceller. Tack vare genterapi. Men få brydde sig. Nyheten möttes med en gäspning. Varför?
Genterapi var den första stora förhoppningen, den stora hajpen, när den moderna genforskningen började slå igenom. Genterapin skulle ge den efterlängtade praktiska tillämpningen av de molekylärbiologiska forskningsansträngningarna. Genterapi blev ett väl utnyttjat pr-vapen för att öka pengaflödet till en redan stor resursslukare. Exklusiva centrum för genterapi byggdes snabbt upp vid de mest konkurrensinriktade universiteten.
Den ena sjukdomsframkallande genen efter den andra presenterades med entusiastiska uttalanden på konferenser, i vetenskaplig press och inte minst i världens medier. Det var till exempel genen bakom den fruktansvärda, dödliga Huntingtons sjukdom, genen bakom den fruktade lungsjukdomen cystisk fibros och genen bakom svår immunbrist.