Statsvetare: Idégruppsfalangen missbedömde sin legitimitet

Förslagen i idéprogrammet tycks inte locka nya väljare till Centern, menar statsvetaren Mikael Sundström, som är förvånad att bråket som nu blossar i partiet inte dykt upp tidigare.

”Falangen som står bakom idéprogrammet trodde att de hade legitimitet. De gjorde en felbedömning”, säger han.

Karin Thurfjell
Publicerad
Annons

I dag återvänder Annie Lööf från den avbrutna semestern i Thailand, för att ta itu med striden kring partiets nya idéprogram. Flera tunga c-politiker har reagerat på formuleringar kring månggifte, avskaffande av skolplikt och fri invandring. Enligt Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, är de uppmärksammade sakfrågorna bara utslag av den verkliga stötestenen – om C ska ha en nyliberal inriktning som fokuserar oerhört mycket på att sätta individen i centrum eller en mer socialliberal.

Debatten kring idévägvalet borde egentligen ha kommit redan när en ny partiledare valdes efter Maud Olofsson. Att efterträdaren blev Annie Lööf, som kom från nyliberala Stureplanscentern, tydde på att partiet hade gjort sitt val i frågan, och nu blir den nyliberala falangen förvånad över att möta ett så starkt motstånd.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons