Recension

Hjärtat i vår vänskapBara för Gavaldas mest hängivna fans

Anna Gavalda (född 1970) debuterade 1999 med novellsamlingen ”Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans” (på svenska 2003).
Anna Gavalda (född 1970) debuterade 1999 med novellsamlingen ”Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans” (på svenska 2003). Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Publicerad
Annons

Storsäljande Anna Gavalda är en alldeles egen genre, fransk feel good utan sockerchock och med ett udda och ofta lite trasigt persongalleri. Hennes största framgång ”Tillsammans är man mindre ensam” från 2005 gick visserligen inte att tro på men jag minns den som ganska atmosfärrik. Och ska jag läsa den här typen av bok gör jag det hellre i hennes spirituella och lätt speedade tappning än som en anglosaxisk tegelsten.

Men när det gäller hennes nya roman ”Hjärtat i vår vänskap” tar det stopp. Här har vi nu två särlingar som växer upp i en småstadshåla som stöter ut dem, den sjaskiga fattigflickan Billie och den känslige homosexuelle Franck som har en oförstående pappa. De möts och blir vänner för livet som 15-åringar och det som för dem samman är en pjäs av Alfred de Musset som klassen ska spela och där Franck och Billie gör sina roller så bra att de plötsligt får ett värde i kamraternas ögon. Och i sina egna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons