ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Skattmästare trivs i Nuders skugga

678 miljarder kronor. Så stora är skatteintäkterna i statsbudgeten för nästa år. Bakom den summan står bland andra statssekreterare Magdalena Andersson, Pär Nuders skatteförhandlare och en doldis i ordets verkliga betydelse.

Erik Wahlin
Publicerad

Vi står och väntar på Magdalena Andersson utanför tjänsterummet på finansdepartementet. SvD:s fotograf Lars Pehrson vill ta en bild av henne framför raden av porträtt av finansministrar, en våning ned i Adelcrantzska huset, men har redan blivit varnad att hon nog inte ställer upp på den bilden.
Magdalena Andersson - statssekreterare med ansvar för skattefrågor - kommer inflygande. Det är fullt ös. Hon kommer från ett möte, 45 minuter senare inleds nästa. Och mycket riktigt vill hon inte bli fotograferad framför raden av finansministrar.
Orsaken är enkel. Hon vill inte jämföra sig själv med finansministern. Ministern är den som företräder regeringen. Statssekreterarna hjälper ministern att sköta jobbet på departementet.

– Min uppgift är inte att synas utåt, säger hon senare under intervjun.
Vi är där dagen efter att hennes chef, finansminister Pär Nuder, gjort den traditionella vandringen med höstbudgeten till riksdagen. Tempot är inte lugnare bara för att budgeten är i hamn. Under två veckors
intensiva förhandlingar har de löpande frågorna fått vänta. Tills nu.

Laddar…