Maya och spanskt i hänförande mix

På få andra ställen i Centralamerika blir mötet mellan den spanska kolonialeran, mayakulturen och storslagen natur så tydligt som i Guatemala. Vi lät resan gå i mayaindianernas och spanjorernas spår till Chichicastenango, Antigua och Tikal.

Publicerad
Den lilla byn Chichicastenango är omsjungen av Evert Taube. På torsdags- och söndagsmarknaderna fylls torget av mayakvinnor som säljer hantverk, frukt och blommor.

Den lilla byn Chichicastenango är omsjungen av Evert Taube. På torsdags- och söndagsmarknaderna fylls torget av mayakvinnor som säljer hantverk, frukt och blommor.

Annons

Inramningen är magnifik. Strax efter soluppgången slår jag upp dörren till min lilla stuga vid sjön Atitláns strand. Röda, gula, gröna, organge och blå blommor i välskötta rabatter, kolibrier, insekter och färggranna ödlor som snabbt springer över stenläggningen mellan borden på den naturliga terrassen.
Ovanför mig hänger eukalyptusträdens stora gröna grenar ner mot sjön. Den spegelblanka vattenytan bryts av en motorbåt på väg till byn San Pedro på andra sidan. Där borta, där vatten och land möts, sträcker sig de tre mäktiga vulkanerna Tolimán, Atitlán och San Pedro mot skyn. Alla över 3 000 meter höga.
Lago Atitlán har dragit till sig turister sedan 1960-talet. Vulkansjön har alltid attraherat yngre ryggsäcksresenärer i jakt på mayakulturens mysticism och billiga droger. Än i dag syns barfota dreadlocksungdomar i den lilla staden Panajachel och i de små byarna utefter sjöns stränder, men sedan 80-talet har även guidade turistgrupper och medelålders resenärer på jakt efter natur- och kulturupplevelser
hittat hit.

Ägarna till det lilla pittoreska hotellet Arca del Noé, där vi njuter ett par tillbakalutade dagar vid den natursköna sjön, kommer från Tyskland. Efter ha rest världen över för att finna en plats att öppna ett hotell på, fann de Lago Atitlán och slog 1986 upp ett av de första hotellen utanför Panajachel.
Platsen har sin diskreta charm. Tio minuter med båt från hamnen i Pana, som de ärrade turisterna kallar staden, klättar en liten väg uppför den branta bergssluttningen till den lilla byn Santa Cruz de la Laguna. De tre hotellen nere vid vattnet har bara solenergi och på kvällarna äter gästerna på Hotel Arca del Noé gemensam middag kring ett långbord i skenet av fladdrande stearinljus.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons