Att äga elbolag går tydligen bra

Hittills har det i flera månader hetat att den svenska staten inte är någon bra ägare till ett bilföretag. Det anser regeringen genom näringsminister Maud Olofsson. Därför ska staten inte heller gå i borgen för lån som kan innebära att staten riskerar att så småningom riskerar att stå som ägare till Saab Automobile. Däremot...

Publicerad
Annons

På måndagen fick vi veta att den svenska staten är en bra ägare till energiföretag, särskilt till riktigt stora, ju större desto bättre. Det anser regeringen genom näringsminister Maud Olofsson. Därför har regeringen gett sitt godkännande till att Vattenfall ökar sin upplåning för att köpa det nederländska energiföretaget Nuon. I praktiken innebär affären att den svenska staten går in som garant för lånen.

Regeringens agerande i de båda affärerna är en smula förbryllande, åtminstone om man hittills har lyssnat på retoriken kring begreppet Arbetslinjen. När det gäller Saab, handlar det i huvudsak om att med hjälp av lånegarantier för lån på 5–6 miljarder kronor rädda sysselsättningen för tiotusentals människor i Västsverige, ingenjörskunnande och ett varumärke.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons