Aptit på Algarve

På Portugals soligaste sida finns en strand för varje smak. Vissa perfekta för surfare eller nudister, andra för barnfamiljerna. Resejournalisten Anders Mathlein tar oss med från väster till öster genom Algarve, längs havet och över blomstrande berg. Tipset är att då och då stanna till på en skaldjurskrog. Soppan på musslor och koriander till ett glas vinho verde får livspusslet att gå ihop.

Publicerad
Algarve, Portugal.

Algarve, Portugal.

Foto: SUSANNE KRONHOLM
Annons

I dag är grodorna som galna i den lilla staden Aljezur i nordvästra Algarve. Under bron över den nästan uttorkade floden hoppar de högljutt kväkande i hundratal mellan pölarna i jakt på en partner. Man kan få för sig att föreställningen är en lite grovyxad metafor för själva tillvaron. Men det är lätt att bli ljusare till sinnes: intill grodorgien ligger restaurang Pont' A Pe med utmärkta fiskrätter. Krögaren missuppfattar en fråga om grodorna och svarar att terrassen mot floden tyvärr är abonnerad av en grupp tyska cyklister.

Till förrätt tar vi perceves, långhals, de egendomliga, hermafroditiska små kräftdjur som lever fastvuxna i tidvattenzonen på de lodräta kustklipporna och som helt enkelt smakar hav. En kuriositet och ett möjligt konversationsämne är att detta lär vara den varelse som har längst penis i förhållande till sin storlek - upp till sju gånger kroppslängden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons